Банкомати на Euronet ще обслужват хората в малките населени места

...
Банкомати на Euronet ще обслужват хората в малките населени места
Коментари Харесай

Euronet инсталира банкомати в отдалечените места у нас


Банкомати на Euronet ще обслужват хората в дребните обитаеми места у нас
(снимка: Euronet)

Глобалната компания за платежни услуги Euronet Worldwide разгласи, че ще обезпечи елементарен достъп до пари в брой за хората в отдалечените региони на България. Инициативата „ ATM за общността ” ще обхване дребни обитаеми места в цялата страна, в които няма банкомати.

Проектът цели да реши проблем, който от ден на ден се задълбочава през последните години, а точно отдръпването на банките от по-отдалечените региони и закриването на ATM устройства. Това основава съществени компликации за локалните поданици, които постоянно са принудени да пътуват до прилежащи градове, с цел да се снабдят с пари в брой.

Повече от 80% от заплащанията у нас са в брой, което е показателно какъв брой значима към момента е наличността на кеш за обществото ни. Българите избират да употребяват пари в брой – съгласно скорошно изследване на Европейската централна банка, броят на заплащанията с карта у нас е едвам 28,8 на глава от популацията на година. Страната ни се подрежда на последно място по този индикатор от всички членки на Европейски Съюз.
още по тематиката
Първият банкомат от акцията „ ATM за общността ” към този момент е конфигуриран в хасковското село Ябълково, където дълго време локалните поданици не са имали бърз достъп до пари в брой. Това към този момент няма да е по този начин, защото ATM устройството на Euronet ще бъде разполагаем 24/7, оповестиха от компанията, която оперира 50 000 банкомата в 170 страни по света.

„ Дълго време преговарях с разнообразни банки за слагането на банкомат, само че получавах отвод, защото обслужването на устройството е затруднено заради отдалечеността му от градовете. Така хората нямаха достъп до пари в брой и това несъмнено създаваше усложнения ”, показа Костадин Атанасов, кмет на с. Ябълково.

Населението на село Ябълково е многолюдно и се усилва с всеки минал ден, а жителите и изключително възрастните хора нямат опция постоянно да пътуват до Димитровград, с цел да си изтеглят нужните средства, изключително в сегашната епидемиологична конюнктура, разясни той. „ Магазините и другите дребни бизнеси в Ябълково също употребяват най-много кеш, тъй че съм сигурен, че новият банкомат на Euronet ще улесни всекидневието на всички нас ”, добави Атанасов.

Услугата „ ATM за общността ” е предопределена за общини и кметства, които биха желали да обезпечат опция за изтегляне на пари на своите поданици. Необходимо е те да дават уместно място, а Euronet напълно поема отговорност за инсталирането на банкомата, поддръжката му и всички интервенции.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР