Банките в България отново повишават таксите по своите услуги, продължавайки

...
Банките в България отново повишават таксите по своите услуги, продължавайки
Коментари Харесай

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България още веднъж покачват таксите по своите услуги, продължавайки с опитите да реалокират хората от банковите клонове към мобилното банкиране. Така наподобяват новите промени в цените на част от финансовите институции в страната, които обичайно през пролетта актуализират проектите си.

Поскъпването на част от банковите услуги се случва на фона на с записана облага за системата от 3.4 милиарда лева Въпреки публичното възмущение против банковите такси, в действителност облагата на институциите е насъбрана главно от огромните доходи от лихви. През предходната година чистият приход от лихви в системата е в размер на 4.8 милиарда лева и е повишен с близо 50% на годишна база. Приходите от такси и комисиони пък бяха към 1.5 милиарда лева, което съставлява годишен растеж от единствено 3%.

За съпоставяне допреди няколко години, в ерата на нулевите лихви, банките залагаха повече на таксите и комисионите, като през 2020 година да вземем за пример чистият доход от такси и комисиони бе „ отговорен “ за към 1/3 от облагите на банките, а останалите – от приходите от лихви.
Как се трансформират цените
Повечето промени в цените на банките влизат в действие през април, май и юни. 

От 1 юни Банка ДСК подвига таксите по базовата платежна сметка при посещаване на клон. Досега тя се откриваше в клон на банка против 2.14 лева, а в този момент услугата нараства до 3.09 лева Вдигат се и другите такси по нея, като поддържане и обслужване на сметката с към 0.3 – 0.4 лева Закриването на платежната сметка в офис на банката също нараства – до 4.11 лева в случай, че до момента това бе гратис. Поскъпват и услугите по внасяне и изтегляне на пари от офис в банката. Изпращането на преводи също нараства.

Въпросното повишаване на специфичната базова платежна сметка не важи в случаите, когато по нея се изплащат единствено заплата, пенсия или обществени помощи, което бе регламентирано от Народното събрание предходната година. Въпреки това при започване на тази година финансовият министър Асен Василев призна, че.

Банка ДСК подвига и таксите си по своите дебитни и кредитни карти. Тегленето на пари в брой от кредитни карти нараства с към 0.1 лева Услугите по дебитните карти също костват повече. Доставката на карта с пощальон в България към този момент е с близо 1 лева нагоре, както и преиздаването на карта при загуба да вземем за пример. Експресното издаване нараства с към 0.5 лева

Обединена българска банка (ОББ) също прави промени в своята цена – от 9 април вноската на пари по ATM коства повече за съвсем всички типове дебитни карти. Досега тя бе безвъзмездна, а от 9 април банката постанова 0.3 лева такса. Банката подвига и месечната цена за SMS уведомяване – от 0.6 лева на 2 лева

ОББ прави промени и в своите пакетни стратегии за бизнес клиенти. Банката стопира да предлага актуалните пакети и мигрира към нови от 9 април.

Пощенска банка също подвига таксите си и от 10 май вкарва нова такава в размер на 2 лева за касово обслужване в отворените клонове на банката през събота, неделя и празничните дни. Таксата се начислява в допълнение към цената на самата услуга. Банката вкарва и такса за заплащане на локални налози и такси в размер на 0.49 лева от сметка през мобилното банкиране и през зоните за експресно банкиране. За сметка на това обаче от 1 април.

Първа капиталова банка (ПИБ) пък вкара от 5 април промени при заплащането на сметки за ток, вода и парно посредством услугата „ Електронни битови сметки “ на ePay. За регистрация на тази услуга в офис се дължи такса от 15 лева, а смяна на регистрацията към този момент коства 10 лева Месечната такса за обслужване е 2.50 лева

Централна кооперативна банка (ЦКБ) пък от 22 май подвига таксата за изтегляне на при в брой от ATM в страните от Европейския съюз и тези отвън него както за бизнес, по този начин и за физически клиенти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР