Банките са спечелили 574 млн. лева от такси и комисиони

...
Банките са спечелили 574 млн. лева от такси и комисиони
Коментари Харесай

Банките ни сурвакат с такси за 100 млн. лева месечно

Банките са спечелили 574 млн. лв. от такси и комисиони единствено за първата половина на 2021 година, сочат данните на Българска народна банка, оповестени в изданието " Банките в България ". Това значи, че всеки месец жители и компании обезпечават приблизително по 100 млн. лв. нелихвени приходи на своите обслужващи банки. И тежестта на тези разноски не стопира да пораства.

Удържаните такси и комисиони за януари-юни са с 90 млн. лева, или с цели 18,6%, повече по отношение на осъществения чист приход за същия интервал на 2020 г. Този незабравим растеж не се дължи на някакъв напор на нови клиенти, а на увеличение на " ставките ". На процедура таксите и комисионите стават все по-важно перо в банковите приходи. Показателно е, че приходите от лихви също бележат чисто нарастване, само че то е доста по-скромно - само с 39 млн. лева, показва профилираният уебсайт " Моите пари ". 

Финансовите институции непрестанно актуализират тарифите си и сервират неприятни изненади на своите клиенти. Например от 30 август Банка ДСК подвигна таксите за изтегляне от банкомат - към този момент се заплаща по 0,15% от сумата, само че не по-малко от 0,30 лева, а при изтегляне от устройство на другата банка - 0,20%, само че не по-малко от 1,50 лева. Дотогава таксите бяха фиксирани  - 30 стотинки за изтегляне от банкомати на банката и 1,50 лева за потребление на непознати устройства. Банка ДСК анулира и дългогодишната привилегия за пенсионерите, които бяха освободени от таксуване, когато теглят от пенсията си.

През последните месеци се случи и друга смяна, при това невиждана - някои банки оповестиха, че повече няма да одобряват депозити, а съществуващите срочни влогове ще трансформират автоматизирано в разплащателни сметки.  Разликата е, че за депозитните сметки няма такси за поддръжка, а при разплащателните има.  

Още при започване на годината пък други банки взеха да начисляват такса " разкриване на депозит "  - също нова мода. " Райфайзен " да вземем за пример стартира да събира по 20 лв., респективно по 20 евро, от физически лица, които желаят да създадат депозит в лв. или евро.

Успоредно с това порастват и постъпленията от лихви. Нетният лихвен приход на банките се е увеличил през полугодието с 39 млн. лева до 1,3 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. За този интервал банките са платили едвам 147 млн. лв. лихви върху поверените им спестявания, а в това време са събрали 1,5 млрд лв. лихви по заемите, които са отпуснали.

ПЕЧАЛБА 

На този декор не е чудно, че финансовите резултати на кредитните институции у нас са повече от положителни. Според статистиката на БHБ зa първите ceдeм мeceцa на годината пeчaлбaтa нa бaнĸoвaтa cиcтeмa e 804 млн. лeвa - c близo 207,7 млн. лeвa пoвeчe в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2020 г. Toвa пpaви съвсем 35% растеж за година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР