Banking Today събра представители на водещи финансови институции и регулаторни

...
Banking Today събра представители на водещи финансови институции и регулаторни
Коментари Харесай

Илия Лингорски: Банковата система е секторът, който е най-подготвен за въвеждането на единната европейска валута

Banking Today събра представители на водещи финансови институции и регулаторни органи в България, които дадоха своето експертно мнение по водещи въпроси, свързани с навлизането на еврото в България, банкирането, смяната на бизнес моделите и особеностите на финтех моторите. Специализираната банкова конференция, която се провежда от водещия стопански уебсайт, част от Investor Media Group, се организира в Интер Експо Център, София в три дискусионни панела.

Събитието започва с блиц диалог сред Илия Лингорски , член на Управителния съвет на Българска народна банка, и модератора Ивайло Лаков, основен редактор на . Според Лингорски банковата система е секторът, който е най-подготвен за въвеждането на единната европейска валута, като за образец той даде интервала на пандемията, който по думите му е бил действителен стрес тест за бранша.

По негови думи финансовият бранш демонстрира доста по-висока степен на еластичност и дарба да всмуква шокове, поради протичащото се през последните години - война, рецесия, пандемия.

Що се отнася до протичащото се в Съединени американски щати, Илия Лингорски съобщи, че се следи волатилност при акциите на най-вече дребни и междинни банки, най-много районни. В момента класическите активи и тяхната преоценка вследствие на изменящата се лихвена среда е това, което води в някои случаи до загуба на доверие на вложителите, показа още той.

На въпрос дали ще има ново покачване на наложителните банкови запаси тази година, Лингорски сподели, че решенията се взимат въз основата на деликатен разбор на данните и доказателства от този разбор. Българска народна банка постоянно резервира готовността да употребява освен този, само че и всички принадлежности, които са разполагаем, с цел да реализира задачите си за ценовата непоклатимост и общата непоклатимост, разяснява той.

" Наблюдава се смяна на бизнес моделите, с които банките се приспособяват, с цел да отговорят на потребностите на клиентите при предложение на финансовите услуги. Това се случва при нормализиране на лихвената среда ", съобщи по време на първия панел на форума на Investor.bg Banking Today Асен Ягодин , изпълнителен шеф на Пощенска банка с сектор " Корпоративно банкиране и финансови пазари ".

" Ще пострада рентабилността, банките ще се насочат към по-безрискови клиенти, ще се забави кредитирането ", предвижда Ягодин. Той изясни, че това се случва при " изчезваща ликвидност ", само че при кредитирането има добър буфер, откакто има 20 милиарда евро превишение на депозитната база над заемите.

Главният изпълнителен шеф на " Българо-американска кредитна банка " Илиан Георгиев също удостовери, че има нормализиране на лихвената среда.

" Живяхме в среда, която не беше естествена с негативни лихви и наказвахме депозантите ", разяснява той и уточни, че рецесията на банките в Съединени американски щати е поради характерните им бизнес модели и те са изолирани като образец. Георгиев подсети, че в България работим при висока степен на ликвидност - два пъти повече са депозитите над заемите.
 Еволюцията в банкирането - в профилираната банкова конференция Banking Today
Еволюцията в банкирането - в профилираната банкова конференция Banking Today

Николай Спасов , изпълнителен шеф на tbi bank, също е на мнение, че комерсиалните банки и регулаторите работят в добра синергия, като еволюцията в процеса е да се приспособяваме в изменящата се среда и да бъдем гръбнак на стопанската система.

" Важно е всички да действаме по отношение на подтекста, да се приспособяваме, само че смяната е най-сигурното нещо, което ни следва ", уточни Мария Мангърова , шеф продажби и маркетинг в БНП Париба Лични Финанси.

Светослав Миланов , изпълнителен шеф и ръководител на управителния съвет на " Инвестбанк ", установи, че в България нещата се случват по-бавно, само че счита, че към този момент се следи закъснение на кредитната интензивност и " леко изстудяване ". Той уточни, че въздействие ще окаже повдигането на минималните наложителни запаси. Банкерът предвижда, че предизвикването при основаването на бъдещите банкови артикули е по какъв начин те ще са свързани с климата и обществото.

Участниците във втория панел на конференцията Banking Today разясниха властта на кеша в заплащанията в България и настъпващата цифровизация.

Георги Маринов , създател на EasyPay, ePay.bg, ePayGO и Infonotary, съобщи, че страхът от цифровото е публичен проблем. Причина за известността на заплащането с кеш в България е анонимността. Пример тук бе даден с Китай и рискът " в случай че политическата система те изключи от платежната система ".

Владимир Икономов , шеф " Дигитално банкиране " на " Първа капиталова банка " АД, акцентира, че колкото и да бъдат пускани цифрови услуги, постоянно се стига до едно несъмнено равнище на приемане на услугата.

Що се отнася до сравнението банки-финтех Владимир Икономов разяснява, че платежните финтех компании са положителни в 3-4 неща, до момента в който банката има по-голям обсег откъм артикули, което основава провокации в настигането.

От своя страна, Галя Димитрова , изпълнителен шеф на Iris Solutions, съобщи, че компанията като В2В бизнес разчита напълно на банката сътрудник за информиране за преимуществата на услугата. По думите ѝ Европа и светът вървят от отворено банкиране към отворени финанси.

По наболелия въпрос за кешовото и безкешовото заплащане Георги Маринов уточни, че назад на въпроса на водещия полемиката основен редактор на Investor.bg Бойчо Попов , не се връщаме към кеша, а не сме го напускали. Една от аргументите, която уточни Маринов, още веднъж е недоверието: цялата социална среда не чака нещо да работи добре, уточни той.

Георги Пенев , шеф на Българска Финтех Асоциация (БФА) заяви в третия спорен панел Infrastructure for fintech innovation, че през последните пет години вложенията във финтех порастват със 188% и това е най-перспективният бранш у нас. Най-атрактивните сегменти за развиване на финтех бранша в България са свързани със света на разплащанията и отвореното банкиране.

Каква е ролята на страната и какъв е приносът на академичната общественост, с цел да се развие финтех промишлеността с приоритет, разяснява доцент доктор Деян Радев от Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".

" Подпомагаме бизнесмените и държавната администрация, за която подготвихме курс за блокчейн нововъведения ", даде образец той по какъв начин се популяризират новостите, които да са потребни за бизнеса.

Според Светослав Димитров , основател и член на управителния съвет на Българска финтех асоциация, нововъведенията са това, което движи света и България има капацитет да ги развива. Той обаче не спести рецензията си, че през последните 5-6 години има инвеститорски капацитет, само че няма държавническа настройка да се премине към деен модел, които да отсява, да приема или да отхвърля хрумвания, които да допринесат за развиване на екосистемата.

" Държавата би трябвало да следва модели на развитите страни, с цел да ги настигнем ", упорства Димитров. Той чака в тази роля да са дейни регулаторните органи и като добър образец даде Комисията за финансов контрол, само че се надява в екосистемата да се включат бизнесът и потребителите.

Александър Терзийски , сътрудник в NV3 Venture Fund, удостовери, че българският IT бизнес се развива в технологиите с помощта на сериозното развиване на гении и при този положителен тренд хората от района се ориентират към основаване на от ден на ден компании.

По думите му ролята на страната е да подтиква нововъведения, които са елементарно приспособими към всеобщия консуматор.

" Трябва да се сътвори опция стартъпите и бизнесмените да тестват концепциите си, по тази причина е нужно да се сътвори такава инфраструктура ", поучава Терзийски.

Александър Терзийски чака да настъпи смяна в регулаторите и компании, които са готови за действителния свят, ще могат да мислят повече за основаване на бизнес, в сравнение с да дават отговор на регулации.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР