Банката се срина за по-малко от 30 часаНай-добрите финансови анализатори

...
Банката се срина за по-малко от 30 часаНай-добрите финансови анализатори
Коментари Харесай

Чисто американско убийство или Silicon Vally Bank

Банката се срина за по-малко от 30 часа

Най-добрите финансови анализатори си блъскат главите, пробвайки се да изровят „ корените и нишките “, както би споделил Салтиков-Шчедрин, на неочаквания провал на най-голямата високотехнологична банка в Съединените щати (и втората в света след Израелската банка Leumi ) банка на хай-тека.

Това е най-големият банкрут в Америка след колапса на Lehman Brothers на 15 септември 2008 година, който провокира " съвършена стихия " с опустошителни последствия.

Има всички учредения да се счита, че рухването на SVB е планувано деяние от управляващите в Съединени американски щати, което хвърли американските софтуерни започващи компании надолу по обществената стълбица и навреди на китайските софтуерни започващи компании. Колапсът на SVB беше проведен, наред с другото, в полза на колосите от Уолстрийт.

Да стартираме с личностите. Джоузеф Джентиле, основен изпълнителен шеф на SVB Securities, преди да се причисли към SVB през 2007 година, е работил като основен финансов шеф в Global Investment Bank Lehman Brothers, където управлява счетоводни и финансови въпроси.

„ Връзката на Джентиле с Lehman и SVB безусловно взриви обществените медии “, написа Breitbart. Най-политически правилният коментар в обществените мрежи: “Това е в действителност извънредно ” (This is truly unusual).

Джентиле не беше централната фигура на SVB. Решенията са взети от различен човек, който в действителност е знаел за идния срив и се е погрижил да не бъдат наранени неговите ползи.

Това е Грегъри Бекер, президент и основен изпълнителен шеф на SVB и член на борда на шефовете на Федералната аварийна банка на Сан Франциско. Офисът на SVB се намира в Санта Клара, Калифорния, а Бекер представляваше Федералния запас на Съединени американски щати в банката.

На 27 февруари Бекер продаде акции на SVB на стойност 3,57 милиона $, които притежаваше единствено две седмици преди нейния провал. Той продаде 12 451 акции на междинна цена от $287,42 всяка. Финансовият шеф на SVB Даниел Бек продаде 2000 акции за $287,59 на акция в същия ден. Акциите, които Бекер продаде за сред 285 и 302 $, бяха безполезни незабавно след неочаквания колапс на банката.

В 24-те часа преди банкрута на SVB Бекер персонално се е обаждал на клиенти, с цел да ги увери, че парите им са в сигурност в банката.

В деня на банкрута на SVB Бекер подаде оставка от борда на шефовете на Федералния запас на Сан Франциско.

Калифорнийският конгресмен демократ Ро Хана сподели в изявление за The Washington Post, че Бекер би трябвало да върне получените от продажбата на акциите 3,6 милиона $ на вложителите. Хана добави, че в случай че се потвърди преднамереност в дейностите на Бекер, тогава " държавното управление следва да го съди ".

Непосредствено след банкрута на SVB някогашният министър на финансите Лари Съмърс казаче „ заради последните събития може да е нужна известна консолидация “ в банковия бранш. Според него това може да е тест за регулаторите. Редица демократи настояха за ограничение на банковите сливания.

Например ръководителят на банковия комитет на Сената Шерод Браун прикани предходната година да се „ подсигурява, че банковите сливания, в случай че бъдат утвърдени, служат на американските фамилии, дребни предприятия и общности, а не на Уолстрийт и огромните корпорации “.

Изобщо незагрижения да обслужва „ американски фамилии, дребни предприятия и общности “, Съмърс предизвести, че „ една от грешките, които управляващите могат да създадат, е... да блокират комбинации, които в последна сметка ще работят за финансова непоклатимост “.

SVB беше главната задгранична банка за множеството китайски започващи компании и фондове за рисков капитал, които бяха „ безусловно онемели от неочаквания провал на тази банка “, написа Reuters.

„ Провалът на Silicon Valley Bank остави доста китайски фондове и софтуерни започващи компании в неволя, защото рухналата институция служеше като основен финансов мост за групи, работещи сред Китай и Съединени американски щати. Внезапното усвояване на SVB от американските регулатори също сложи под подозрение ориста на нейното взаимно дружество в Китай с Shanghai Pudong Development Bank, която поддържа обособен баланс и общи активи от 21 милиарда юана (3 милиарда долара)….

Бягството от SVB се случи толкоз бързо – 42 милиарда $ напуснаха хазната на банката в четвъртък [9 март] – че до момента в който хората, вземащи решения в Китай, се разсъниха в петък сутринта локално време, опитите да спасят парите си към този момент бяха съвсем безсмислени. “, отбелязва Financial Times.

„ SVB беше изключително известен измежду китайските биотехнологични групи, работещи сред Съединени американски щати и Китай. Повече от дузина компании за технологии и науки за живота, търгуващи в Хонконг, са показали SVB като своя съществена банка, което може да изложи на риск милиони долари, предопределени за дълготрайни стратегии за клинични разработки.

„ Защо банката се срина за по-малко от 30 часа? В цялата история на банковата система не е имало нито един казус за толкоз бърза разпродажба на банка (от момента на първото излагане на информация на ликвидационната комисия), най-малко с активи над $10 милиарда... Като се има поради размера на банката, няма подозрение, че е било с директното утвърждение на Йелън и Пауъл. За какво? " - пишат в съветските финансови конгреси.

Не е нужно да търсите отговор далеко. Само бързата разпродажба на SVB нанася двоен удар – на американските и китайските стартъпи /стартиращи фирми/ – и отваря вратата за консолидация на банковия бранш в полза на колосите от Уолстрийт, за което неотложно прикани Лари Съмърс, който сподели, че „ в този момент не е време за лекции за честен риск “.

„ Финансовият капитал не желае независимост, а владичество “, написа В.И. Ленин в книгата си „ Империализмът като висша степен на капитализма “. През 1968 година Мартин Лутър Кинг младши удостоверява тази максима с други думи: „ Толкова постоянно в Америка имаме социализъм за богатите и недопечен капитализъм на свободното предприемачество за бедните. “

„ Силиконовата котловина се учи да обича социализма за богатите. Същите хора, които изкормиха банковите правила, в този момент желаят да бъдат предпазени от злополуката, която предизвикаха “, написа The Nation.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР