Банката на Русия намали основния лихвен процент от 20% на

...
Банката на Русия намали основния лихвен процент от 20% на
Коментари Харесай

Централната банка на Русия намали основния лихвен процент до 17% годишно

Банката на Русия понижи главния лихвен % от 20% на 17% годишно и остави открита вероятността за по-нататъшното му понижаване на идните срещи, се споделя в изказване на регулатора от петък, съобщи ТАСС.

" Съветът на шефовете на Банката на Русия реши да понижи главния лихвен % с 300 базисни пункта до 17,00% годишно, считано от 11 април 2022 година ", се споделя в изказването.

При по-нататъшните си решения за главните лихвени проценти Централната банка ще регистрира рисковете, подбудени от външните и вътрешните условия, и реакцията на финансовите пазари, както и действителната и предстоящата динамичност на инфлацията по отношение на задачата и икономическото развиване през прогнозния интервал. Той също по този начин резервира вероятността за по-нататъшно понижаване на главния лихвен % на идните си срещи, означи регулаторът.

 

" Наблюдава се непрекъснат приток на средства към срочните депозити. Годишната инфлация ще продължи да се покачва заради базовия резултат, макар че последните седмични данни сочат видимо закъснение на настоящите темпове на повишаване на цените, в това число заради динамичността на обменния курс на рублата.

 

Затягането на паричните условия, което към този момент е налице, се компенсира частично от стратегиите за подкрепяне на кредитирането, стартирани от държавното управление и Банката на Русия, само че ще продължи да лимитира проинфлационните опасности ", означи Централната банка.

Съветът на шефовете на регулатора ще организира идната си среща за преразглеждане на цените на 29 април 2022 година

 

По-рано Централната банка взе решение на плануваното за 18 март съвещание на управителния си съвет да резервира главния лихвен % на 20% годишно след внезапното му непланирано нарастване на 28 февруари от 9,5% на фона на фрапантна смяна във външните условия.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР