Банката на Русия, на първото заседание на Съвета на директорите

...
Банката на Русия, на първото заседание на Съвета на директорите
Коментари Харесай

Банката на Русия намали ОЛП за шести пореден път до 6% годишно

Банката на Русия, на първото съвещание на Съвета на шефовете си за тази година, намали главния лихвен % за шести път поред - с 0,25 процентни пункта до 6% годишно и акцентира върху опцията за по-нататъшно понижаване, което да се реализира на някое от идващите съвещания на борда, оповестяват от регулатора. "Забавянето на инфлацията е по-бързо от плануваното. Инфлационните упования на популацията и ценовите упования на предприятията като цяло остават постоянни ", прецизират още от ЦБР.

Темпът на напредък на съветската стопанска система се е нараснал през втората половина на 2019 година, регистрира регулаторът, като показва, че "ако обстановката се развие в сходство с главната прогноза, Банката на Русия вижда едно по-нататъшно понижаване на ОЛП на идващите срещи ".

Решението на Банката на Русия да намали главния лихвен % основава условия за намаление и на цената на заемите и на прихода по депозитите, се споделя в прессъобщението. "Решението за понижаване на главния лихвен % сътвориха условия за по-нататъшно намаляване на лихвите по депозитите, както и на пазарната цена на корпоративните и ипотечните заеми ", написа в известието.

Същевременно РЦБ записва последователно закъснение и на растежа на потребителското кредитиране, най-много поради по-строгите условия към отпущането на сходно финансиране. "Потребителското кредитиране последователно се забавя значително поради стягането на неценовите условия под въздействие на макропруденциалните ограничения ", се споделя в изказването на регулатора.

От октомври 2019 година Централната банка задължава трезорите да вземат поради равнището на дългово натоварване на кредитополучателя при издаване на необезпечени заеми. В взаимозависимост от този индикатор колкото по-голяма е ресковата награда, която се начислява, толкоз повече капитал би трябвало да резервират банката против позволените заеми, което прави сходно кредитиране по-малко преференциално.

През януари тази година Централната банка към този момент означи понижаване на каузи на заемите, отпуснати на най-задлъжнялите борчлии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР