Bank of England ще спре да емитира досегашните купюри с

...
Bank of England ще спре да емитира досегашните купюри с
Коментари Харесай

Bank of England вади от обращение старите банкноти от 10 лири

Bank of England ще спре да емитира досегашните купюри с номинал 10 английски лири от 1 март 2018 година, заяви през днешния ден финансовата институцията си на формалната си страница.

" След сполучливото стартиране на 14 септември 2017 година на новата купюра от 10 лири с изображението на Джейн Остин, Bank of England ще изтегли от обращение старите банкноти от 10 лири, на които е изобразен Чарлз Дарвин ", се добавя в известието, представено от ТАСС.

До тази дата предходните банкноти ще бъдат конфискувани от обращение, а обмяната им против нови ще може да става единствено в Bank of England.

В средата на септември новата банкнота от синтетични полимери с номинал 10 лири бе пусната в обращение във Англия. Купюрата с изображението на " първата английска дама на литературата " е с размер, който е 15 % по-малък от сегашната. В горния си ляв ъгъл банкнотата има обемни точки, които да разрешават на слепите хора елементарно да разграничават номинала й.

Преди близо година, на 13 септември 2016 година, в обращение бе пусната първата полимерна банкнота - тя е с номинал 5 лири и на нея може да се види портрет на някогашния министър председател на Англия Уинстън Чърчил (1874-1965). През 2020 година в обращение ще бъде пусната нова полимерна 20-ица. На нея ще бъде изобразен известният английски художник Уилям Търнър (1775-1851).

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР