Bank of England от днес спира да емитира досегашните купюри

...
Bank of England от днес спира да емитира досегашните купюри
Коментари Харесай

Bank of England вади от обращение старите банкноти от 10 лири

Bank of England от през днешния ден стопира да емитира досегашните купюри с номинал 10 английски. лири, заяви финансовата институцията си на формалната си страница.

" След сполучливото стартиране на 14 септември 2017 година на новата купюра от 10 лири с изображението на Джейн Остин, Bank of England ще изтегли от обращение старите банкноти от 10 лири, на които е изобразен Чарлз Дарвин ", се добавя в известието, представено от ТАСС.

До тази дата предходните банкноти ще бъдат конфискувани от обращение, а обмяната им против нови ще може да става единствено в Bank of England.

В средата на септември новата банкнота от синтетични полимери с номинал 10 лири бе пусната в обращение във Англия. Купюрата с изображението на " първата английска дама на литературата " е с размер, който е 15 % по-малък от досегашния. В горния си ляв ъгъл банкнотата има обемни точки, които да разрешават на слепите хора елементарно да разграничават номинала й.

Преди повече от година, на 13 септември 2016 година, в обращение бе пусната първата полимерна банкнота - тя е с номинал 5 лири и на нея може да се види портрет на някогашния министър председател на Англия Уинстън Чърчил (1874-1965). През 2020 година в обращение ще бъде пусната нова полимерна 20-ица. На нея ще бъде изобразен известният английски художник Уилям Търнър (1775-1851).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР