Бандитките на Оушън събира на екрана Сандра Бълок, Кейт Бланшет,

...
Бандитките на Оушън събира на екрана Сандра Бълок, Кейт Бланшет,
Коментари Харесай

Огърлицата на махараджата

„ Бандитките на Оушън ” събира на екрана Сандра Бълок, Кейт Бланшет, Хелена Бонам Картър, Сара Полсън, Риана, Минди Калинг и Нора Лърн с една цел – да откраднат голяма диамантена огърлица от врата на Ан Хатауей по време на MET Gala. И до момента в който техните героини са измислени, то огърлицата не е. И в двата филмовия откъс на кино лентата се появява едно чудовищно украшение, което има собствен исторически първообраз.



През 1931 година махараджата на Наванагар (Индия) е един от най-важните клиенти на Cartier. Къщата е изработила за него редица скъпи бижута, измежду които е и именитият орнамент за тюрбана му, в центъра на който стои синият 61.5-каратов диамант „ Тигрово око ”.

Сега обаче махараджата се среща с Жак Картие, който по това време ръководи лондонския бутик на къщата, с цел да му постави нова задача: да създаде най-разкошния водопад от цветни диаманти в света. Композиция, събрана към 136.25-каратовия синьо-бял елмаз „ Кралицата на Холандия ”, 12-каратовия зелен елмаз и няколко по-малки розови диаманта. Всички те – ситуирани измежду буйна каскада от големи бели диаманти, предопределени да красят гърдите на махараджата.

Жак Картие разказва поръчката като „ висша реализация на фантазията на познавача ”.

За разлика от огърлицата, орнаментът за тюрбан през днешния ден към момента съществува и е част от сбирката Al Thani, която пътува сред най-големите музеи в света.

 Махараджата на Наванагар със своята огърлица. Снимка: Cartier Archives London © Cartier

Във кино лентата огърлицата е кръстена на Джийн Тусан, легендарният творчески директор на Cartier. Визионер и пионер, Тусан е изиграла основна роля в налагането на стила на Cartier през 30-те години на XX век и значително къщата дължи високото си добро име и безконечна популярност на нея. Тя обожавала индийските бижута и черпела ентусиазъм от великолепието и разкоша, в който живеели махараджите. Тусан била самостоятелна жена, с мнение, непреклонност и в случай че през днешния ден гледаше кино лентата, щеше да хареса групичката, която Сандра Бълок събира за обира – смела тайфа дами, които знаят какво желаят и по какъв начин да го реализиран.

 Джийн Тусан © Courtesy collection privée

Пресъздаването на истинската огърлица е предоставено още веднъж на Cartier. Бижутерите им са употребявали скици и останали фотоси, с цел да създадат нейно копие с няколко значими модификации. Освен че в нея няма диаманти, размерът й е понижен с 20% спрямо оригиналния, с цел да стои това голямо украшение по-естествено на Ан Хатауей. Няма ги и цветните камъни.
 

 Cartier Archives London © Cartier

Сега остава единствено да забележим по какъв начин ще я откраднат. Е, най-малко във кино лентата...





 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР