Балканският полуостров, разположен в южната част на Европа, представлява уникална

...
Балканският полуостров, разположен в южната част на Европа, представлява уникална
Коментари Харесай

Знаете ли коя е най-новата държава на Балканския полуостров?

Балканският полуостров, ситуиран в южната част на Европа, съставлява неповторима мозайка от култури, истории и народности. Със своето стратегическо географско състояние, този район играе основна роля в историята и развиването на континента.

Държави, ситуирани напълно на Балканския полуостров:

1. Албания:

Албания, с повърхност от 28,748 кв.км, съставлява една от най-младите и най-малките страни в района. С население 2,8 милиона души, албанците съставляват главната част от популацията, като религиозният раздел е маркиран с преобладаващо мюсюлманско население.

2. Босна и Херцеговина:

Босна и Херцеговина, с повърхност от 51,197 кв.км, се отличава със своята многонационална съставка. След независимостта си през 1992 година, страната е очевидец на последователно стабилизиране и развиване.

3. България:

С повърхност съвсем 111 000 km² и население към 6 520 000 души (2021) тя е надлежно на 11-о и 16-о място в Европейския съюз. София е столицата и най-големият град в страната, следвана от Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

4. Гърция: 

Гърция заема повърхност от 132 000 кв.км и има население от 10 милиона души, 94% от които се самоопределят като гърци. Тя е известна с дългата си брегова линия и множеството острови. 

5. Косово: 

Най-новата страна на полуострова, Косово, обгръща повърхност от 11 000 кв.км и население от 1,8 милиона души. След Косовската война и прекъснатата автономност, страната разгласи самостоятелност през 2008 година

6. Северна Македония: 

Северна Македония, с повърхност от 25 173 кв.км и население от 2 милиона души, съчетава многообразие от етнически групи и религиозни убеждения. Страната афишира своята самостоятелност от Югославия през 1991 година

7. Черна гора: 

Черна гора, най-малката република на някогашна Югославия, разполага с повърхност от 13 800 кв.км и население от 660 000 души. След провеждането на референдум през 2006 година, тя става първата " екологично чиста " страна в света.

Частично ситуирани страни на Балканския полуостров:

В допълнение към страните, които са напълно на полуострова, има и такива, отчасти ситуирани на него. Сърбия се простира на 73%, Хърватия на 49%, Словения на 27%, Румъния на 9%, и Турция на 3% от общата повърхност на полуострова.

Балканският полуостров е освен привлекателна дестинация за туристи, само че и район с богата история и културно завещание. Със своите страни, напълно или отчасти ситуирани в района, този полуостров продължава да бъде зона на интензивност и значителност в актуалния свят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР