Балканският конкурс на СФФ традиционно включва най-успешните филми от региона

...
Балканският конкурс на СФФ традиционно включва най-успешните филми от региона
Коментари Харесай

Предизвикателни творби във филмовата мозайка на региона – още пет заглавия в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест

Балканският конкурс на СФФ обичайно включва най-успешните филми от района през миналата година. 2022 не е изключение – в програмата ще бъдат показани съществени заглавия, завоювали влиятелни оценки на едни от най-авторитетните кинофестивали в света.

Новата обществена ирония на румънския режисьор Раду Жуде „ Каръшко блъскане или шантаво порно “ („ Bad Luck Banging or Loony Porn “), притежател на „ Златна мечка “ за най-хубав филм на Берлинале 2021, наблюдава несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията ѝ са съществено застрашени, откакто в интернет се появява порно-видео с нейно присъединяване. Еми отхвърля да се поддаде на публичния напън, въпреки че може да се окаже изкупителна жертва, върху която се натрупат непознати грехове.
Конкурс за български късометражен филм на 26-ия София Филм Фест
За 20-та поредна година интернационалният кино фестивал София Филм Фест провежда конкурс за български късометражен филм. В състезанието са...
Прочети повече
Трагикомичният парадокс на публичните морализатори е подобаваща „ цел “ за създателя на кино лентата, потвърдил майсторството си през годините в разнообразни жанрови опити. Фокусът попада върху румънското общество, само че сатиризирането на повсеместното двуличие и груповата нервност се простира оттатък националните граници. „ Каръшко чукане… “ може да наподобява надълбоко безсрамен във връзка с човешката природа, само че в действителност същинските му цели са нежните дискурси, които построяваме, с цел да прикрием и оправдаем нашите долни пориви, облечени в илюзии за история и морал. “, написа „ CineVue “ за кино лентата.

Раду Жуде е режисьор-откритие на София Мийтингс от преди повече от десетилетие. Почти всичките му игрални филми са били представяни на СФФ.

Дебютният филм „ Света Еми “ („ Holy Emy “) на американската режисьорка с гръцки генезис Арасели Лемос придвижва феновете в особения свят на филипинската имигрантска общественост, който се намира покрай пристанището Пирея. Хората там мечтаят за по-добър живот, само че действителността се оказва по-жестока и сурова от упованията. Майката на основната героиня Еми и сестра ѝ Тереза е принудена да се върне назад в родината си, след дълги години работа за богата гъркиня, възползвала се от нейните лечебни качества. Тялото и душата на Еми също имат непознати и необясними сили, които ѝ разрешават да лекува. Тя е принудена да живее сред два свята: филипинската общественост, в която свободата и еманципацията са синоними на грях и крах, и гръцката действителност - смущаваща амалгама от употреба и модерност. Премиерата на тази взаимна продукция сред Гърция, Франция и Съединени американски щати е на фестивала в Локарно, където печели специфичен диплом за най-хубав дебют и номинация за „ Златен леопард – режисьори на сегашното “. „ Този сияен филм съумява майсторски да съчетае обществена драма, хорър в жанр Кроненбърг, мистицизъм и модерност, предлагайки на публиката същинско вътрешно пътешестване “, пишат Cineuropa.org за „ Света Еми “.

„ Кошерът “ („ Hive “) е пълнометражният дебют на режисьорката Блерта Башоли, основан на същинска история, а творбата бе удостоена с огромната премия на журито, с премията на публиката и с премията за постановка в Сънданс 2021. Филмът пресъздава битката на една жена за оцеляване в общество, подвластно на патриархални предубеждения, в самия завършек на ХХ век, когато спомените за войната в Сърбия още не се избледнели, а тя не е намерила изчезналия си брачен партньор. Със забележително твърдоглавие Фахрие продължава да обгрижва обичаните кошери, а тихото бръмчене на жителите им основава мост към спомените за по-щастливи дни… Копродукцията сред Косово, Швейцария, Албания и Северна Македония е притежател и на премията за най-хубав филм в състезанието за първи и втори филм във Варшава, като след международната си премиера в Сънданс той е показан с впечатляващ триумф в целия свят.
" Жените в киното " на 26-ия София Филм Фест
Въпреки че относителният дял на филмите, осъществени от жени-режисьори, към момента е дребен, едни от най-успешните български произведения, създад...
Прочети повече
С девет наградата – от фестивалите в Анкара, Антакия, „ Златен портокал “ в Анталия, както и с премията „ Откритие “ на ФИПРЕССИ в Торонто, „ Анадолският леопард “ („ Anatolian Leopard “) на Eмре Каиш (Турция-Германия-Полша-Дания) влиза със сериозна поръчка и в конкуренцията на Балканския конкурс. В основата на сюжета е необикновената връзка сред един уединен управител на най-старата зоологическа градина в Турция и неговата асистентка. Те вземат решение да скрият гибелта на най-стария жител на зоологическата градина – фамозния анадолски леопард, с цел да спрат процеса на приватизация, и като фалшифицират бягство на огромната котка, двамата задействат неуместна поредност от събития и обстановката излиза отвън надзор. В сивата и тиха столица на Турция призракът на леопарда продължава да съществува. „ Анадолският леопард “ е първият игрален филм на на Емре Каиш, който е вложил в дебюта си голям брой прочувствени пластове, обществени мнения и съставлява забавен авторски избор. Ловът за изчезналия леопард еволюира в тъмна комедия с ясно изразени кафкиански черти… Режисьорът се оправя внимателно и безапелационно с пресъздаването на тази история, “ написа във фестивалното ревю за кино лентата от Торонто.

В „ Интрегалде “ („ Intregalde “) на румънския режисьор Раду Мунтеан група деятели с филантропична задача идват в далечен регион на Трансилвания, с цел да предложат на жителите разнообразни артикули. Като се изключат няколко мимолетни кавги сред членовете на групата, всичко наподобява върви добре за Мария и Дан. Но скоро откакто се натъкват на объркан локален гражданин и се пробват да му оказват помощ, нещата се объркват. „ Нежно, фантастично, изобретателно, проницателно, майсторски осъществено наслаждение. Завладяваща творба, със личен непрекъснат източник на напрежение и изненада. Краят прибавя хубост. “, написа за кино лентата „ Варайъти “, а Каспър Селмон от „ SightSound “ го характеризира като „ тъмно смешен, под напрежение и хуманен. Болезнено хубав, с изтънчено съчетание на сюжетните влакна на разнообразни равнища “. Премиерата на кино лентата на Мунтеан е в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан 2021.

Още от КИНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР