Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев,

...
Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев,
Коментари Харесай

Балканска диета – без какво да не сядаме на масата?



Балканската диета е тематиката, която разисква доцент доктор Светослав Ханджиев, диетолог и експерт по хранене, в предаването " Нашият ден " във връзка Световния ден за сигурност на храните. Той преглежда балканската диета,  като акцентира значимостта на питателните обичаи.

Специалистът акцентира, че методът на хранене, който имаме е основан на хранителни обичаи, които се развиват 8000 години. Според него двете значими революции в храненето са свързани с откриването на огъня и потреблението на печено месо , както и производството на самун в Египет преди към 2000 години. Тези детайли се отразяват върху метода, по който се храним, само че е належащо да се фокусираме върху балансирането на хранителния режим, включващ белтъчини, въглехидрати и мазнини.

В предаването доктор Ханджиев предизвестява за евентуалните вреди от диети, които не са създадени от експерти . Важно е да се вземат поради самостоятелните здравословни положения на хората при установяване на оптималния хранителен режим. Например, пълнозърнестият самун може да бъде потребен, само че за хората със стомашни болести, като язва на стомаха или продължителен гастрит, се предлага потреблението на бял самун, който се понася по-лесно от тях. “Винаги би трябвало да се слушат рекомендациите на лекарите “, предизвестява той.

Балканската диета се отличава с включването на пробиотици и пчелни артикули, които имат значима роля. Разнообразието от храни, които консумираме, е от значително значение. Трапезата би трябвало да включва сирена, кисело и прясно мляко, както и дни, в които се употребява месо .

Доц. Ханджиев показва угриженост поради ниското равнище на консумация на прясно мляко и риба в България. Според интернационалните изследвания България заема последно място в Европейския съюз във връзка с потреблението на прясно мляко, което е обезпокоително . Той акцентира, че ние рядко консумираме риба , което също се отразява негативно.

Друг аспект, който доцент Ханджиев загатва, е изгодата от слънчогледовото олио. Той показва, че това масло е извънредно потребно и не би трябвало да бъде замествано с други масла, като зехтин.

В умозаключение, балканската диета съставлява композиция от обичайни храни и хранителни привички, които се наблюдават от хилядолетия. Важно е да се запазят салдото и разнообразието в хранителния режим, като се отдава приоритет на пробиотиците, пчелните артикули, сиренето, млякото и слънчогледовото олио. Доц. доктор Светослав Ханджиев ни припомня, че здравословното хранене би трябвало да бъде индивидуализирано и да регистрира характерните потребности на всяка единична персона .

Чуйте диалога в звуковия файл.

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР