Българското външно министерство е дало 48 часа на двамата руски

...
Българското външно министерство е дало 48 часа на двамата руски
Коментари Харесай

Външно даде 48 часа на двамата руски дипломати да напуснат България

Българското външно министерство е дало 48 часа на двамата съветски дипломати, за които прокуратурата твърди, че са шпиони, да напуснат България, оповестява Българска национална телевизия. Дипломатически източници съобщили пред Националната телевизия, че съветският дипломат Анатолий Макаров, който беше привикан във Външното ни министерство през днешния ден, е бил признат от върховен посланик. Даден му е бол 48 часа период, уличените в шпионаж съветски дипломати да изоставен България. Посланикът е декларирал, че срокът ще бъде спазен.

" Писмото от основния прокурор с информация за двама жители, които са със дипломатически статут и са направили шпионаж на територията на нашата страна, беше получено през днешния ден в Министерството на външните работи ", разгласи два часа по-рано министърът на външните работи Екатерина Захариева, представена от  Агенция „ Фокус “. „ Веднага е разпределена на способената дирекция, мисля че информацията е към този момент обществена. Ще предприемем дейности, за които сме длъжни, а точно оповестяване за персона нон грата. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия “, добави още външният министър.  „ Днес шефовете ще приказват с посланика. Това е втори проблем. Министерство на външните работи беше осведомено през днешния ден от Прокуратурата. В момента се преглеждат от екипите в министерството в границите на днешния ден ще има диалог с посланика в Министерството “, сподели още Екатерина Захариева.

Още няколко часа  по-рано прокуратурата разгласи, че е разкрила още двама съветски дипломати, които са и шпиони. Единият е събирал информация за изборния развой, а другият - данни за енергетиката.

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация, пише в публично известие държавното обвиняване.

В хода на следствието по едното досъдебно произвеждане било установено, че в интервала от 2017 година до сегашния миг руският гражданин е осъществявал разследваща активност за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Русия в София.

В резултат на извършените дейности по другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от м. октомври 2018 година до сегашния миг, съветски жител е събирал разследваща информация, включително такава представляваща държавна и служебна загадка, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва. Той е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.

Съгласно  Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателните производства против двамата съветски жители са спрени, защото  “деецът е лице с имунитет “. 

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил публично министъра на външните работи за откритото в хода на следствията и за дейностите на прокуратурата, прибавят от прокуратурата. Това бе очевидна подкана дипломатите да бъдат изгонени.

Към момента няма публична реакция на Москва. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков е отказал коментар пред ТАСС с мотив, че няма подадена никаква публична информация. Той добави., че за повече информация съветските публицисти би трябвало да се извърнат към съветското външно министерство. Руското посолство в България не е получавало публично никаква информация за следствието против двама съветски дипломати за шпионаж. Това заявил пред ТАСС съветският дипломат в София Анатолий Макаров.

Ситуацията с съветските дипломати в България е зрелище , ориентирано към основаване на отзив, коментирал все пак източник в Москва, представен от ТАСС. " Всички сходни въпроси нормално не се вземат решение пред микрофон. София наподобява глуповато . "

РИА Новости пък цитира източник от съветското посолство в София, който твърди, че се знае за известието на прокуратурата, само че към дипломатическата задача не била подавана публична информация от българските управляващи.

 

Това е следващият случай от последните няколко месеца,

 

в който прокуратурата е извънредно дейна по тематиката .  

В края на октомври държавното обвинение изненадващо разгласи, че руски посланик е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разследваща активност от септември 2018 година Провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на  България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, представляваща държавна загадка, в това число и посредством оферти за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе оповестено, че е изпъден, след това се оказа, че не е. В последна сметка след къса блъсканица той и фамилията му фактически си потеглиха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов съветски боен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да обитават в страни от Европейски Съюз. Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува началник на българска специфична работа. Последният бил заслужен и родолюбец и самичък подал сигнал. И досега не е ясно кой тъкмо е това.

Тогава

 

министър председателят Борисов изясни какъв брой свестен е Путин,

 

тъй като не изгонил наши дипломати реципрочно, както се прави в такива случаи.  " Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на напън и не изгоних съветски дипломати, когато всички гонеха. Но когато посланик на висок пост го хвана да вербува мои началници, незабавно го отблъсквам! Ако пратя разузнавач да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказване ", разяснява българският министър-председател тогава и обяви, че съветският президент доста разбира от тези неща и се надява, че Путин  ще оцени по достолепие за какво гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че към този момент не е взела реципрочни ограничения.

Месец по-късно обаче Русия опроверга премиера и изгони български посланик.  Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин беше извикан  в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота за оповестяването на наш дипломат обявен за личност нон грата. “Българският посланик е с сан, равносилен на ранга на съветския посланик в София, който бе разгласен за личност нон грата в края на октомври 2019 година  Българският посланик напусна Руската федерация в инструкции в нотата 24-часов период ", заяви външно министерство.

Случаят с съветския посланик дойде само

 

дни след като на посещаване в Съединени американски щати

 

бяха и основният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха признати на относително високо равнище, в това число и в Белия дом, от консултант на Доналд Тръмп. Веднага след срещата " Свободна Европа " заяви, базирайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специфичните служби са обсъждали шпионския скандал към придвижване " Русофили " и неговия ръководител Николай Малинов. Приоритетна тематика от американска страна било " задграничното зловредно въздействие ", което се свързва с подкрепяни от Кремъл действия на територията на България, твърдеше " Свободна Европа ".

 

Новата шпионска история идва часове,

 

след   като основният прокурор Иван Гешев одобри в Съдебната палата непрекъснатия консултант по юридическите въпроси към посолството на Съединени американски щати в България Джесика Ким. След нея бе оповестено, че " съществена тематика на срещата е било надграждане на партньорството сред правоприлагащите органи на България и Съединени американски щати в региона на битката с корупцията, прането на пари, проведената престъпност и киберсигурността ". Дискутирани са били и въпроси от съвместен интерес в областта на върховенството на закона.

В хода на диалога е била подчертана значимостта на съдействието сред Прокуратурата на България и правоприлагащите органи на Съединени американски щати за повишение успеваемостта на противодействието на престъпността и отбраната на авторските права, описа след срещата държавното обвиняване. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР