Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен

...
Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен
Коментари Харесай

Министрите Петкова и Статакис обсъдиха хода на проектите за интерконектор Гърция-България и терминала за втечнен газ до Александруполис


Българското присъединяване в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис е стратегически значимо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със своя сътрудник – министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Георгиос Статакис. Тема на диалога сред двамата бе както настоящият статус на плана за LNG терминал, по този начин и напредъкът по реализацията на междусистемната връзка Гърция-България.

Министър Петкова срещна гръцкия си сътрудник с резултатите от активността на работната група, която проучва опциите за българско присъединяване в плана за терминал. Двамата се съгласиха, че това присъединяване е от основно значение както за страната, по този начин и за района на Югоизточна Европа. Синергията на този план с построяването на междусистемната връзка Гърция–България ще спомага за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки, акцентира Петкова.

Българският енергиен министър срещна своя посетител и с напредъка по реализация на интерконектора Гърция–България. Тя увери министър Статакис, че българската страна е подхванала всички нужни дейности за сполучливото довеждане докрай на плана в планувания времеви график.

В момента са в ход процедурите за избор на снабдител на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези процедури вземат участие 10 претенденти от разнообразни континенти, което е знак за оценката, която бизнесът дава на перспективността на плана. Предстои до края на април да станат известни участниците, позволени до втория кръг на надпреварата, а изпълнителят да бъде определен през юни. Стремежът и на двете страни е действителното строителство на връзката да стартира през м. юни, тъй че тя да влезе в комерсиална употреба през 2020 година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР