Българското семейство харчи средно под 1000 лева годишно за играчки

...
Българското семейство харчи средно под 1000 лева годишно за играчки
Коментари Харесай

НА ГОДИНА: Българинът харчи по 1000 лв. за играчки

Българското семейство харчи приблизително под 1000 лв. годишно за играчки или приблизително по към 90 лв. на месец. По този индикатор България е на последно място в Европейски Съюз по средства, отделени от семействата за такива разноски. В играчките не са включени бебешките принадлежности. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция притежателят на веригата магазини за детски играчки Мариан Колев в навечерието на Деня на детето.

Същевременно в страната 98 на 100 от третата по бройка, съгласно последното броене, ромска етническа група не са купували качествени детски играчки, а залагат основно на играчки еднодневки, които влизат в страната по незнайни пътища, сподели Колев. Два % от ромите обаче харчат 10 пъти над българския стандарт за едно извършване на покупки или колкото приблизително едно семейство за година. 

За страдание играчките са една от групите артикули, от които първо българското семейство понижава като бройки покупките. Когато свиваме коланите поради високите енергийни разноски и за храна, вместо пет, нормално купуваме по една-две играчки за рожден ден и за Коледа, разяснява Колев.

Цените на играчките резервират миналогодишните си нива

Въпреки свитите разноски на българите за играчки, оборотите от 2022 година се резервират аналогични на миналата година, само че това главно е поради растежа на цените. Средно за този интервал в страната играчките са поскъпнали 7-8 на 100. От началото на годината цените са без смяна, а прогнозите са тази наклонност да се резервира и до края на 2023 година, сподели Колев. Според него по растеж на цените България е на междинните за Европейски Съюз нива. По-чувствително нарастване на цените нормално има при играчките, които излизат за първи път на пазара и са с по-висока добавена стойност, само че това е международна наклонност, разяснява предприемачът.

Продължава наклонността дребното български производители на дървени детски играчки да работят главно за външния пазар и то с цялостния си потенциал, а възбраната за експорт на дървесина от Русия, която бе в отговор на европейските наказания, не им е оказала значително въздействие, счита предприемачът. Малкото останали наши производители на играчки са най-вече фокусирани върху дървените произведения, главно поради обстоятелството, че цената на дървесината у нас е измежду най-ниските в Европа. Продукцията ни отива в страните от Европейски Съюз с висок стандарт и с развито екологично мислене - Германия, Франция, Нидерландия, Англия, разяснява Колев. 

Онлайн или в магазините 

Онлайн продажбите в България по принцип са с най-ниски дялове в Европа, сподели Колев. Преди Коледа, на 1 юни и през цялата година продажбите на играчки по интернет в страната са едни от най-ниските в Европейски Съюз с дял под 10 на 100. Минимален превес имаше онлайн продажбата по време на пандемията, само че даже и тогава тя бе едвам 15 на 100. След края й българите възродиха и ускориха обичайното пазаруване на играчки от магазините. Това се дължи частично и на манталитета ни - да забележим и пипнем нещата - в тази ситуация играчките, също така българите харесват, когато консултантите показват опциите им, разяснява Колев.

Най-продаваните играчки 

Отдавна играчките не са познатите ни от социализма количка или кукла, с които да осъществим отговорностите си към детето на рождения ден или Нова година. Новите играчки са с висока просветителна стойност, с тях децата ни опознават света по-лесно, играейки, демонстрират наблюденията на бизнесмена. По думите му играчките са сходни на модата, бързо се сменят трендовете, те са свързани и с новите детски филми, само че има и безконечни мостри. Един от тях е Легото и то от години е в челото на класацията на конструкторите. Независимо от множеството фалшификати, ползата към оригинала е непрекъснат, разяснява Колев. На мода не престават да са куклите Барби, металните колички с колекционерски детайл. Магическият джин, който остана на пазара към този момент десета година, продължава да се радва на известност и даже от ден на ден възрастни обичат да поддържат връзка с него, пораства и ползата към настолните игри, като те стават все по-стратегически и могат да се играят от цялото семейство часове наред. Тенденцията от последните години е да се избират от потребителите играчки с доста функционалности. Това обаче е обвързвано с казуса, че все по-бързо днешните деца губят интерес към обичайните играчки и ги заместват с електронните устройства, което обаче има и своите последици - проблеми в зрението и други, разяснява Колев. 

Инвестиционните планове 

В края на ноември тази година се чака да е подготвен комерсиалният парк на " Хиполенд ", който ще се намира на мястото на някогашния обувен цех в Добрич. В плана предходната година компанията е вложила близо 15 милиона евро. Не разчитаме на банките, оправяме се сами, разяснява за инвестицията Колев.

От компанията обмислят след реализирането на този план да се концентрират върху други два ритейл парка - в София, където към този момент има несъмнено място и имот, и в Плевен - град, който по думите на Колев е много недооценен като локация. В момента компанията дава претовареност на 350 души, а с новите търговски паркове броят ще приближи 450.

Тази седмица компанията ще има договаряния с огромен албански вложител, който желае да отвори 50 магазина " Хиполенд " в Албания като франчайз план, описа Колев. Обмисля се откриването на един или два магазина в Гърция, има интерес към инвестиция и в Сърбия. В Румъния са продължени договорите за двата съществуващи магазина, описа Колев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР