Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс

...
Българското розово масло, родни вина и ракии имат реален шанс
Коментари Харесай

Българската ракия може да бъде защитена в Китай

Българското розово масло, родни виновност и ракии имат действителен късмет да бъдат предпазени в Китай. Това стана ясно след среща на Момчил Неков с Джон Кларк, шеф на Отдел „ Международен “ от Главна дирекция „ Земеделие и развиване на селските региони “ към Еврокомисията в Брюксел.

На нея българският евродепутат подари и показа обичайни български храни и питиета със Защитено название за генезис и Защитено географско напътствие, които биха могли да се включат в съглашението сред Европейски Съюз и Китай за признание на артикули с географско обозначение.



„ По мое гледище Европейската комисия пое ангажимент да включи с приоритет български артикули в съглашението с Китай за взаимно признание на географски означения. Китай е голям пазар и би трябвало да създадем всичко допустимо да получим достъп до него, наедно с другите европейски производители. Преди няколко седмици насочих питане и до министъра на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов и до министъра на стопанската система - Емил Караниколов по отношение на правенето на сегашния лист и оферти за прибавяне на български артикули в него, само че към момента нямам отговор “, съобщи Момчил Неков.



Храните и напитките, които българският евродепутат подари на шефа бяха Троянска сливова ракия, Стралджанска мускатова ракия, вино от Дунавската низина, Горнооряховски суджук и Странджански манов мед. Тези артикули бяха съгласувани с български специалисти като подобаващи и забавни за китайския пазар. Българското розово масло, което намира необятно приложение в козметичната промишленост също беше разисквано, като артикул с нужда от включване към съглашението. Странджански манов мед, към момента е в процедура по отбрана на артикул със предпазено название на генезис, само че сполучливата му отбрана най-вероятно ще бъде реалност преди влизане в действие на съглашението. Другите артикули към този момент одобрени като европейски качествени храни и питиета. Джон Кларк остана впечатлен от самодейния метод и представянето на продуктите от българския евродепутат.

Преди две седмици Неков провежда експертна полемика с представители на бранш „ спиртни питиета “ в България. Обсъдено беше и съглашението с Китай. Общото мнение беше, че подобаващи за китайския пазар са розовото масло и суджука, само че измежду спиртните питиета има повече предпазени артикули и би трябвало да се сортират стратегически.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР