Българското розово масло, което се произвежда в района на Казанлък,

...
Българското розово масло, което се произвежда в района на Казанлък,
Коментари Харесай

Българското розово масло влезе в регистъра за интелектуална собственост

Българското розово масло, което се създава в региона на Казанлък, e вписано по Женевския акт в Международния указател на международната организация по интелектуална благосъстоятелност. Това разгласи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на конференция на тематика „ Географските означения за селскостопански и неселскостопански артикули, провежда от Патентното ведомство.

Българското розово масло участва в десетки милиони парфюми на огромни марки в международната козметична промишленост.

Това е първият български селскостопански артикул, включен в този указател

„ С вписването си българското розово масло ще има още по-добра видимост и отбрана. Надявам се скоро и други български артикули да намерят място там “, съобщи Георги Събев.

Включването в регистъра е огромна крачка за българските производители на храни и питиета, като основава допустимо най-хубави условия за техните артикули както на нашия, по този начин и на непознати пазари, в това число на тези с географски означения.

Индустрия за €75 милиарда годишно

Секторът на географските означения има голям принос за стопанската система на Европейския съюз.

Реформата на европейските схеми за качество на селскостопански артикули следва да създаде по-добри условия за позициониране на пазара на производителите на виновност, спиртни питиета и други артикули с географски означения.

Годишните доходи от продажби на артикули с географски означения надвишава €75 милиарда, както и 15.5 % от общия експорт на аграрни артикули и питиета.

Според европейското законодателство сертифицираните артикули от Европейския указател по храните получават статут на три правилото - съгласно традиционно-специфичния си темперамент (Traditional Speciality Guaranteed - TSG); съгласно географско напътствие или другояче казано съгласно характерното място, където се създават (Protected Geographical Indication - PGI) или съгласно наименованието на генезис, като те могат да бъдат създавани в избран район (Protected Designation of Origin - PDO).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР