Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде закрито с

...
Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде закрито с
Коментари Харесай

Изложби и концерти закриват европредседателството

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде закрито с поредност от културни събития – галерия, полемика, концерти и специфичен тех ден за деца.

Днес министърът за европредседателството Лиляна Павлова откри галерия с посланията на водачите от Европейски Съюз от неофициалната им вечеря в София на 16 май в навечерието на Срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани. Изложбата е подредена в Националната изложба – Двореца и може да бъде прегледана до 8 юли.

В Националния замък на културата стартира полемика „ Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 – резултатите “ с водещи лектори Лиляна Павлова и Боряна Димитрова, ръководещ сътрудник в социологическа организация „ Алфа Рисърч “. Откриващи изявления ще създадат вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. В срещата ще вземат присъединяване социолози, политолози, икономисти, представители на университетските среди, неправителствени организации, които ще имат опция да споделят отзиви, мнения и да задават въпроси, свързани с активността и резултатите от председателството.

В 19:00 часа в Зала 1 на НДК ще прозвучи една от най-великите симфонии на всички времена – Симфония №8 на Густав Малер с диригент Емил Табаков. В осъществяването на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници от Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР. В продукцията вземат участие Националният филхармоничен хор „ Светослав Обретенов” и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, както и 8 солисти от Австрия – страната, която поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли.

След детското разкриване на председателството с роботи и нововъведения през януари, на 30 юни следва и детско закриване със специфичен тех ден MegaDojo Sofia 2.0. Събитието ще събере в НДК деца от цяла България и ще ги въодушеви да надникнат в света на технологиите, където опциите са необятни.

На 1 юли в 19:00 часа София изпраща алегорично обръщение да бъде удължен един от главните цели на Българското председателство – европейската интеграция на Западните Балкани. Това ще се случи с концерт под надпис „ Музиката на Западните Балкани”. Събитието ще се организира в парка зад НДК – новата открита сцена на Двореца от 19:00 ч. Достъпът до него е безвъзмезден, а музиката ще бъде в осъществяване на групировката Western Balkans Band BG, основана от огромния музикант Теодосий Спасов.

Снимка: Пламен Стоименов (EU2018BG)
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР