Българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов

...
Българското председателство и лично г-н Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов
Коментари Харесай

Клод Мораес: Следим всички европейци, които работят за ИДИЛ

Българското председателство и персонално господин Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила свърши доста добра работа, споделя ръководителят на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент, който е народен представител от Партията на европейските социалисти (ПЕС), написа 24 часа.

- Г-н Мораес, със съглашението през днешния ден за парламентарен контрол върху Европол се реализира голям прогрес, наименуван от господин Цветанов исторически пробив.

- Забележителен прогрес в действителност. Виждаме какъв брой бързо българското държавно управление в късия период на председателството провежда всичките играчи. Днешната среща беше тест на това по какъв начин може да водите всички членки в организацията, която прави работа, засягаща всеки човек - проведена престъпност, корупция и техният резултат върху благосъстоянието и така нататък, изключително на Балканите. Не че тези проблеми са непознати в Западна Европа. В това отношение българското председателство и персонално господин Цветан Цветанов свърши доста добра работа. И аз съм доста удовлетворен, тъй като това не са лесни правила - значат, че Европол получава доста солидна законова основа, с цел да продължи напред. Важно е, тъй като скоро ще имаме нов шеф, откакто за 9-те години мандат на сегашния господин Уейнрайт в организацията има голяма позитивна смяна.

- Новият шеф встъпва в служба през май.

- Да, на 1 май встъпва Катрин дьо Бол, шеф на полицията в Белгия. Тя е първата жена шеф на Европол. Белгия се сблъсква с доста проведени терористични закани. Така че ние се радваме доста, че застъпва тя. Сега поставяме основата на набора правила, които ще и оказват помощ. Българското председателство може да се гордее доста с това си достижение. И в комисията на Европейския парламент виждаме на практика достижения на България.

- Какви ограничения може да се вземат за противопоставяне на хората, които се вливат в редиците на ИДИЛ? Разбрахме, че единствено от района на Западните Балкани в тази войска са се влели 800 бойци.

- Днес ние приехме правила за надзор за ръководството на Европол. След това Европол, която е разследваща организация, би трябвало да избере целите си. Мога да ви уверя, че сигурно битката с тероризма е един от тях. Комисията, която оглавявам аз, постоянно слага парламентарни въпроси към шефа на Европол. Агенцията има една от най-големите бази данни на задграничните бойци, разпознати като ислямски терористи.

- И какво ще се предприеме по отношение на тях?

- Това обсъждаме в този момент. Първо, идентифициране на новите обвинени. Следва обмяна на информацията. Това е въпрос от висока сензитивност, тъй като визира обмена сред страните членки. Това не е единствено въпрос на човешки права, а на сигурността на всички хора. Необходимо е да се направи допустимо най-хубавото набелязване на рисковите детайли - хората ще ни поддържат. В момента имаме най-хубавата база данни. България е една от страните, които обменя информация доста интензивно. Ето за какво отделяме толкоз огромно значение и на Западните Балкани - след време и те ще имат достъп до тези данни. Европол има забележителен принос в това, че доста от обвинените са съдени и упрекнати. Агенцията обезпечава доказателства, като разчита на разузнаването на страните членки, в това число на полицейското - работа на терен и следене на обвинените. Сега ролята на Европол става все по-ключова.

- България водач ли е на Западните Балкани?

- България би трябвало да води - поради местоположението си, поради историята си и поради стремежите си.

- Как ще се отрази “Брекзит” на сигурността в Европейски Съюз?

- Трябва да се продължи съдействието с Англия, която има огромна банка от активи в разузнаването и сигурността. Трябва да се направи съглашение, с цел да не се лиши Европейски Съюз от експертизата на Лондон.

- Европа през днешния ден по-сигурно място ли е спрямо март 2016 година, когато атентат окървави Брюксел?

- В прочут смисъл е по-сигурна, тъй като в този момент обръщаме по-голямо внимание на заканите. Иначе е доста мъчно да се мери сигурността.

- Как оценявате работата на българските служби за сигурност и защитата на границата? Готови ли сме за участие в Шенген?

- Моето мнение като ръководител на парламентарната комисия е, че България е подготвена и би трябвало да бъде част от Шенген. Аз желая това да се случи. Това ще даде знак и на българите, и на целия Европейски Съюз - България не би трябвало да е втора употреба. Ако е в Шенген, това ще способства за сигурността и напредъка на страната. От известно време се занимавам с този въпрос в Европейския парламент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР