Българското председателство беше за пример. Това заяви председателят на Европейската

...
Българското председателство беше за пример. Това заяви председателят на Европейската
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Българското председателство беше за образец. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По думите му българското председателство беше извънредно сполучливо, сподели Юнкер и добави, че не е обожател на изследванията на публичното мнение. Той напомни, че по време на председателството на Люксембург през 2005 година е подписан контракта за присъединение на България и на Румъния към Европейски Съюз.

Относно желанието на страната ни да се включи в шенгенското пространство, Юнкер означи, че още от началото на мандата на тази Комисия е споделил, че мястото на България е в Шенген, тъй като е добре подготвяна.

" Това го повтарях до погнуса. Казах го през октомври 2014-а, когато стартира мандатът ни. В същия миг споделих, и по-късно повтарях, че България би трябвало да е част от еврозоната. Поддържам тези правила и споделям, че България би трябвало да влезе в чакалнята на еврозоната ", съобщи Юнкер.

Той уточни, че в границите на финансовите вероятности е предложил да има механизъм на доближаване сред страните-членки и тези, които желаят да се причислят към нея. " България няма потребност от финансова поддръжка, само че в случай че има, тя би трябвало да ѝ бъде дадена ", сподели Юнкер.

" През октомври 2014-а споделих, че Механизмът за съдействие и инспекция би трябвало да бъде спрян преди края на мандата на тази комисия, т.е. преди ноември 2019-а. Поел съм задължения към българското държавно управление и посредством него към българите, които доста обичам ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

Относно обсъжданата тематика миграция, за която имаше Съвет на Европейски Съюз на 28 и 29 юни, Юнкер изясни, че от 7-те законодателни текста 5 могат да бъдат завършени в Съвета и в Европарламента.

" Предложих Европейският съвет да съобщи, че ще приемем тези текстове и наставления до края на юли. По процедурата за предоставяне на леговище и " Дъблин 3 " споделих, че решенията би трябвало да бъдат взети до края на годината. Съветът заради аргументи, които не са ми известни, защото не бяха дадени пояснения, даже не прегледа предложенията, които бях направил, в дълбочината на тяхната мъдрост. Но аз поддържам тази позиция - би трябвало да ускорим нещата ", сподели шефът на Еврокомисията.

Той отхвърли определението на френските социалисти за съглашението за миграцията от последния Европейски съвет. Те бяха споделили, че то е като " димна завеса ".

Казах пред Европейския съвет в четвъртък и петък, че от 7-те законодателни текста, които гравитират към миграцията, 5 са на път да бъдат завършени в Съвета и Европейския парламент, съобщи Юнкер.

Той счита, че в случай че 27-те страни-членки бяха следвали рекомендациите и предложенията на Комисията по тематиката за предоставяне на леговище, направени през февруари 2015-а, през днешния ден Европейски Съюз е нямало да бъде в сегашната обстановка. " Критикува се Европа, а в действителност би трябвало да се подлагат на критика страните-членки ", сподели Юнкер.

Запитан дали Европейски Съюз се отдалечава от най-близкия си съдружник Съединени американски щати и се обръща към Русия, ръководителят на Европейска комисия съобщи: " Първо, аз имам чувството, че Съединените щати се отдалечават от Европа, която е техен правилен съдружник от десетилетия. Колкото до Русия и Путин, в случай че Русия и Путин или Путин и Русия ни оповестят, че са подготвени да приложат на процедура Минските съглашения, то тогава руско-европейският свят ще се промени. Ако не се създадат старания във връзка с Източна Украйна, няма никакъв късмет за повдигане на глобите. Няма другарства, има правила ".

" Крим остава, от позиция на интернационалното право, скандал, еретична маневра - неразбираема и непростима от страна на Русия. Но оттатък въпросите, които гравитират към Крим, мисля, че би трябвало да подновим естествения разговор с Русия, при изискване че Минските съглашения бъдат претворени в каузи ", сподели Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Европейска комисия не счита, че е нужен нов контракт, който да е правоприемник на контракта от Лисабон, подписан на 13 декември 2007 година. Припомняме, документът бе подписан в Лисабон по време на португалското председателство на Европейски Съюз, влезе в действие на 1 декември 2009 и е прочут като контракт за промени на Европейски Съюз.

" Несъвършените контракти могат да дават съвършени резултати, в случай че волята на тези, които би трябвало да ги приложат на процедура, е съвършена.

Също по този начин има съвършени контракти, при които липсва резултат, тъй като волята на тези, които би трябвало да ги претворят, не е такава. Въпросът не е в смяната на договорите, преобладаваща е волята на тези, които са на власт. Политическата воля е тази, която печели пред буквата и параграфа на договорите ", сподели Юнкер и възкликна на финала на изявлението: " Да живее България! ". /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР