Българското правителство подписа с Gemcorp Capital и IP3 Corporation меморандум

...
Българското правителство подписа с Gemcorp Capital и IP3 Corporation меморандум
Коментари Харесай

Руски връзки и никакви отговори за инвестицията за около 1 милиард долара

Българското държавно управление подписа с Gemcorp Capital и IP3 Corporation меморандум за вложения "на стойност към 1 милиарда $ "

Намерение за такива големи вложения не може да остане неусетно в България, тъй като всички директни задгранични вложения за 2021 година са напълно малко повече, написа Генка Шикерова в следствие, оповестено в

Засега знаем единствено сферата на бъдещите вложения - енергетиката. Всички въпроси за повече конкретика не получават отговори нито от страната, нито от двете компании. За сметка на това обаче информацията за предишното на едната компания не е нищожна. Gemcorp и нейният представител Атанас Бостанджиев имат в близкото минало връзки с съветски капитали и олигарси.

Компанията и Бостанджиев отхвърлиха да имат през днешния ден връзки с Русия, само че доста въпроси към момента нямат отговори. Какво тъкмо ще вършат Gemcorp в България? С кого ще го вършат? Откъде ще дойдат парите?

Вицепремиерът Асен Василев отбрани реномето на английската компания Gemcorp с обяснението, че тя е "дошла с сътрудници от американското посолство ". Тук историята стана още по-объркана, тъй като посолството на Съединени американски щати отговори на запитване на Свободна Европа и в прав текст отхвърли това да е истина.

Случаят влезе и в Народното събрание, където опозиционната ГЕРБ-СДС изиска анкетна комисия по въпроса, само че беше подкрепена единствено от Движение за права и свободи и такава комисия не беше основана.

Какво тъкмо е подписано

Меморандумът, който Gemcorp подписа с държавното управление, е за вложения на стойност "около 1 милиарда $ ". Въпреки, че става въпрос за проекти за огромна инвестиция, за подписването на документа се разбра чак след събитието от известие на пресцентъра на Министерството на енергетиката. Текстът на самия меморандум не беше оповестен. В известието обаче е обрисувана необятна обща рамка, която обгръща целия бранш енергетика.

Меморандумът регламентира съдействието сред страните по отношение на „ планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика “, написа в известието.

В подписания меморандум са маркирани и изследвания „ за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на „ Марица Изток “ [край Стара Загора], както и развиването на устойчиви проекти за потребление и ръководство на нуклеарното гориво “.

Част от сферите, записани в меморандума сред Gemcorp и държавното управление, участват и в Плана за възобновяване и резистентност, по който България чака финансиране от Европейския съюз на стойност съвсем 13 милиарда лв.. От компанията обаче отхвърлиха с прессъобщение, че ще вземат участие в планове по Плана за възобновяване.

В изявление за Капитал Атанас Бостанджиев внесе малко повече конкретика и сподели, че компанията има желание да внася в България полутечен газ от Съединени американски щати.

Свободна Европа изпрати питане за желанията на посочените контакти в уеб страницата на компанията, само че отговор не беше получен.

Какво знаем за компанията

Фондът Gemcorp Capital е капиталов фонд, фокусиран върху разрастващите се пазари и е основан в Лондон. Компанията има в историята си покупко-продажби с съветски държавни компании. В бизнес историята ѝ попада и несполучлив опит за ходатайство при продажбата на съветската ваксина против COVID-19 Sputnik V на африканската страна Гана, написа в публикация на Файненшъл таймс.

Първоначалният капитал на Gemcorp e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян.

Gemcorp Capital е учреден през 2014 година от няколко души, измежду които и българинът Атанас Бостанджиев, за който ще напомним малко по-късно. Според Файненшъл таймс първичният капитал на Gemcorp e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен обществено. Именно „ това илюстрира комплицираните и заплетени ползи на съветски предприемачи, които влагат активите си в лондонското сити “, написа изданието.

Gemcorp Capital стартира работа с 250 млн. $, обезпечени от компания, следена по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев.

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, благосъстоятелност на Авдолян и Адониев и обвързвана с "Ростех ". "Ростех " пък е съветски държавен боен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се употребяват и през днешния ден против Украйна.

Сергей Адониев беше и един от притежателите на т.нар "златни паспорти " в България. Той получи български паспорт през 2008 година, макар че още тогава не е отговарял на изискванията за него. Причината е, че има присъда в Съединени американски щати за пране на пари десетилетие по-рано. По-късно паспортът му беше лишен.

Документално присъединяване на Авдолян в Gemcorp завършва през 2020 година, а той продължава да влага в планове, свързани с естествени запаси в Русия дружно с "Ростех ".

Руските връзки

Веднага след известието за подписването на меморандума, уеб сайтът BIRD разгласява информация, че фондът е обвързван с съветски предприемач, доближен до глобения от Запада шеф на съветския държавен боен конгломерат “Ростех” Сергей Чемезов.

Файненшъл таймс също удостоверява тази информация и напомня, че Чемезов е непосредствен другар на съветския президент Владимир Путин, с който са делили един апартамент, до момента в който са служили в руските секрети служби Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия.

Пред английското издание Авдолян споделя, че като вложител в Gemcorp не е имал надзор или въздействие върху бизнеса и решенията на фонда.

„ Познавам Сергей Чемезов не като политик, а като човек. Оценявам и почитам човешките му качества и богатия му житейски опит”, споделя Авдолян. „ Той [Чемезов] е роден в Иркутска област, където живеехме дълго време с родителите ми. Нашите фамилии се познават ". Така Авдолян изяснява познанството си със Сергей Чемезов.

От своя страна Сергей Адониев споделя, че в никакъв случай не е имал тесни бизнес връзки с Чемезов и дефинира връзката си с „ Ростех “ като „ къса и незначителна “. Пред Файненшъл таймс Адониев удостоверява, че притежаваната от него и Авдолян компания е имала "сделки " с Чемезов и „ Ростех “.

„ Бяхме подложени на мощен напън от конкурентни съветски бизнес магнати, доста по-мощни и авторитетни от нас. Обърнахме се към Чемезов, тъй като смятахме, че включването на "Ростех " ще ни помогне да се оправим с този напън “, споделя Адониев.

От Gemcorp настояват, че Авдолян и Адониев в никакъв случай не са имали въздействие върху активността на фонда.

"Нямаме съветски вложители "

Адониев е прекратил присъединяване си в Gemcorp през 2015 година, а Авдолян през 2020 година, написа Файненшъл таймс.

Шест дни преди подписването на меморандума с българското държавно управление, Gemcorp разгласява известие, че няма съветски връзки и че работи с клиенти от разрастващите се пазари по целия свят. Компанията жигосва съветската експанзия в Украйна, само че не излиза наяве какъв е съответният мотив за тази позиция.

„ Русия беше основен снабдител на зърно за някои от тези клиенти, само че доставката на съветско зърно беше относително дребна част от цялостния ни бизнес в интернационален проект “, написа в известието. В него се изяснява, че фондът се е занимавал с изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 година, само че този бизнес е бил затворен през първата половина на 2021 година

„ Сега нямаме съветски вложители или клиенти. Първоначалният вложител във фонд Gemcorp Capital беше юридическо лице, подкрепяно от две съветски лица, които в никакъв случай не са били обект на наказания “, споделят от фонда.

От там прецизират, че неговият дял е бил изкупен през 2020 година и компанията не е имала други съветски вложители.

Атанас Бостанджиев и съветските връзки

В уеб страницата на Gemcorp Атанас Бостанджиев е показан като създател и ръководител на фонда, който дава отговор за цялостното ръководство на компанията. В неговата професионална биография също има съветски следи.

Той е бил шеф на лондонския клон на капиталовото сдружение VTB Capital, дъщерно на глобената съветска банка „ Внешторгбанк “ (ВТБ). В интервала, в който Бостанджиев работи във VTB Capital (2011-2014), сдружението е акционер във банкрутиралата българска банка КТБ. През есента на 2011 година VTB Capital купува и 80 на 100 от „ Булгартабак холдинг “, които по-късно продава на компания, записана в Лихтенщайн. Редица изявления настояват, че зад тази компания по това време е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Бостанджиев се познава и е работил няколко години в Лондон и с някогашния финансов министър (2001-2005) Милен Велчев. Към момента Велчев е шеф на VTB Capital в България.

Файненшъл таймс напомня и още един любопитен подробност от биографията на Бостанджиев. Като шеф на Gemcorp той приказва на първата капиталова среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 година Бостанджиев е бил измежду малцината представители на западния бизнес с тирада на конференцията, на която изказване прави и съветският президент Владимир Путин.

На форума в Сочи, подкрепяният от страната съветски експортен център афишира, че ще започва план за 5 милиарда $, ориентиран към Африка, който ще се ръководи от Gemcorp и подкрепяните от страната банки VEB и Sberbank. Към днешна дата от Gemcorp споделят, че този план не е стартирал.

Друг план, привързан с Русия, е опитът на Бостанджиев да продава съветски ваксини. Според Файненшъл таймс през 2021 година Бостанджиев е изпратил писмо до министъра на опазването на здравето на Гана, с което е предложил да достави в африканската страна съветската ваксина Sputnik V против COVID-19.

Файненшъл таймс напомня, че това e интервалът, в който Кремъл се пробва да разпространява съветската ваксина като опция на западните. От Gemcorp споделят, че тази договорка по този начин и не е била осъществена.

Как Gemcorp идва в България

До този миг Gemcorp няма вложения в България, а информацията за съветски връзки предизвика въпроса по какъв начин по този начин фондът внезапно се появява в София.

Пред Нова телевизия вицепремиерът Асен Василев отговори на въпроса дали е направена инспекция на компанията за връзки с Русия.

"Gemcorp пристигнаха при нас с сътрудници от американското посолство от Департамента на Съединени американски щати ", сподели Василев.

Gemcorp са английска компания и от изявлението на Василев не излиза наяве, каква е връзката със Съединени американски щати. "Мисля, че министър [Александър] Николов като министър на енергетиката си е приключил домашното и нямам доверие да има такива зависимости ", сподели Василев. Малко по-късно той добави, че от компанията са пристигнали "с представители на американското и на британското посолство ".

Свободна Европа попита посолството на Съединени американски щати и получи еднопосочен отговор, че "търговският аташе не е участвал на подписването на въпросния меморандум ".

"Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство ", споделиха за Свободна Европа от посолството на Съединени американски щати в България.

Атанас Бостанджиев споделя в изявление пред Капитал, че контактът му с българското държавно управление минава през самодейността "Три морета ", която се организира в София в края на предходната година под патронажа на президента Румен Радев.

"През ноември предходната година обаче бяхме в София с някогашния дипломат на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Имахме срещи с президента (Румен Радев), на които представяме нашия интерес за вложения в енергийни планове за зеления преход, както и дребни модулни нуклеарни реактори ", споделя Бостанджиев.

Тази среща е документирана на уеб страницата на президента Румен Радев. Срещата се е провела на 24 ноември 2021 година, а Майкъл Хюит е показан като "съосновател на енергийна компания, която има интерес да влага в България ".

След тези диалози е била направена и среща с представители на служебното държавно управление, изяснява Бостанджиев. Днешните министър председател и вицепремиер, Кирил Петков и Асен Василев, по това време към този момент не са част от служебното държавно управление, а са водачи на партия, която одеве е спечелила парламентарните избори на 14 ноември 2021 година

Попитахме Министерството на енергетиката за детайлности за меморандума и за съответните капиталови планове. В отговора се споделя, че нямат какво повече да прибавят към думите на вицепремиера Асен Василев. Така информацията за бъдещите вложения за "около 1 милиарда $ " свършва дотук.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР