Българското правителство остава изправено пред предизвикателството да осигури газовите доставки

...
Българското правителство остава изправено пред предизвикателството да осигури газовите доставки
Коментари Харесай

Газовите доставки, запасите и високите волатилни цени остават предизвикателство за България

Българското държавно управление остава изправено пред предизвикването да обезпечи газовите доставки за страната след прекъсването на кранчето от " Газпром ", запълването на газохранилището в Чирен и високите и волатилни цени на енергоизточниците, които ще останат такива най-малко до 2023 година Това уточни заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова по време на третото издание на Софийския стопански конгрес.

" И сега работим по намиране на устойчивите краткосрочни и дълготрайни решения, които биха дали опция да се фокусираме върху поддръжка за енергийните консуматори, отбрана на бита и несъмнено, стопанската система, в частност енергоинтензивната промишленост ", съобщи тя.

След прекъсването на съветския газ в края на април държавният газов снабдител " Булгаргаз " съумя да обезпечи за май количества от свободния пазар на спот цени, а за юни и юли контракти два танкера с американски полутечен газ в допълнение към азерския газ по дълготраен контракт. Усилията на държавното управление да са завърши допустимо най-скоро забавения с години градеж на газовата връзка с Гърция. Последно упованията са тя да проработи през юли, което ще разреши вноса на цялостните размери по азерския контракт, по който цените са по-ниски от тези на тържищата, тъй като са обвързани с петрола и са по 25-годишен контракт. Дори и да проработи интерконекторът с Гърция, отново ще са нужни заместващи количества на съветския газ.

По отношение на цените вероятностите са най-малко до 2023 година да има волатилност на пазарите, предвижда енергийният зам.-министър. Затова държавното управление активизира запаси в поддръжка на бита и промишлеността за справяне с високите цени. В момента се работи по намиране на устойчиви краткосрочни и дълготрайни решения, които биха дали опция да се концентрират напъните в поддръжка за уязвимите консуматори, отбрана на бита и стопанската система - в частност енергоинтензивната промишленост.

По отношение на декарбонизацията приемането на Плана за възобновяване и резистентност даде ясна визия в краткосрочна вероятност, добави Петрова. Тя уточни, че уговорките са да се понижи въглеродният отпечатък на електроенергетиката, както и доста ясна упоритост за повишение на каузи на възобновимите енергийни източници. " Тези старания би трябвало да бъдат подкрепени с действителни вложения и промени ", съобщи петрова.

По думите ѝ на дневен ред е създаване на промени, свързани с либерализация на пазара. Конкретни оферти би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание под формата на законодателни начинания до края на тази година.

Енергийното министерство, което се управлява от представители на отдръпналата се от ръководещата коалиция партия " ИТН ", не е ясно дали ще резервира управлението си, даже и държавното управление на Кирил Петков да оцелее след претенции избор на съмнение, който щ есе гласоподава в сряда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР