Българското правителство няма намерение да се поддава на чужд натиск“Това,

...
Българското правителство няма намерение да се поддава на чужд натиск“Това,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия ЕС

Българското държавно управление няма желание да се поддава на непознат напън

“Това, че България направи твърда първа крачка, оказа помощ на целия Европейски съюз да заеме твърда позиция “, по този начин министър председателят Кирил Петков разяснява опълчването на Русия за заплащане на газа в рубли, както от Кремъл упорстват.

„ Газпром “ спря доставките за страната ни в края на април, откакто държавното управление разгласи, че няма да наруши контракта, плащайки в съветската валута. Попитан дали има опасения, че и други членки на блока ще останат без газ – да вземем за пример Гърция, в случай че откажат да заплащат в рубли, Петков съобщи: „ Не мисля, че Русия може да си разреши да загуби целия Европейски Съюз “.

Изявлението му идва в миг, в който съветският енергиен министър Александър Новак сподели, че “половината от европейските клиенти” на Русия имат сметки в рубли и заплащат за доставка на газа по схемата, която желае Владимир Путин. Словакия към този момент е направила покупка в съветска валута.

„ Нямаме подобен проблем с нашите контракти. Бях убеден от Европейска комисия и от Германия – те са на позиция, че заплащанията (б.а. – към Русия) ще бъдат в естествената валута плюс декларация, че това заплащане ще е осъществено. Не мисля, че Русия може да си разреши да загуби целия Европейски Съюз. Това, че България направи тази твърда първа крачка, оказа помощ на целия съюз да заеме същата твърда позиция. От самото начало още получих поздравления за тази позиция от европейските водачи “, сподели още министър председателят.

Той съобщи, че в случай че България беше приела изискванията на Владимир Путин, това щеше да покаже, че „ първата страна членка от Европейски Съюз се е поддала на извиването на ръце “. Можело е и държавното управление да падне при качване на цените на газа, което „ също щеше да даде неприятен сигнал към европейските страни “.

„ Не се случи нито едно от двете. Ние не сме против някого, ние сме за съблюдаване на договорните връзки. Българското държавно управление в този си състав няма желание да се поддава на непознат напън “, разяснява още министър председателят.

Той упрекна ГЕРБ за офанзивата им против антиинфлационните ограничения, признати от държавното управление.

„ Непрекъснато вкарват някакви подправени вести. Първо питаха къде е проектът, в този момент пък бил инфлационен. Тези хора имат единствено една цел в този миг – да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат пристрастености, които са безусловно неоснователни “, съобщи Петков.

По тематиката със „ зелената светлина “ за повдигане на ветото над Северна Македония за участието ѝ в Европейски Съюз, Петков повтори, че не е поемал независимо никакви задължения и не е вземал еднолични решения.

„ Това е подправена вест. Процедурата е ясна. Ако нещо се случва по тази тематика, би трябвало Министерство на външните работи да уведоми държавното управление, да вземем решение на Коалиционен съвет, след това да влезем в Народното събрание и там да се реши. Тогава се поемат задължения “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР