Българското правителство е утвърдило само един свой представител при квота

...
Българското правителство е утвърдило само един свой представител при квота
Коментари Харесай

България забравила да посочи членове на Комитета на регионите в ЕС

" Българското държавно управление е утвърдило единствено един собствен представител при квота 12 души в Европейския комитет на районите. По неизвестно какви критерии е определен кметът на Габрово Таня Христова ". За това сигнализира ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която продължава срещите си в Брюксел. Комитетът на районите е съвещателен орган на Европейски Съюз, формиран от локални и районни представители на изборни длъжности, които могат да споделят мнението си за законодателството на Европейски Съюз, което директно визира районите и градовете.

Другата седмица в Брюксел се конституира съставът на Комитета на районите за идващите 5 години, посочи зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин. Той изрази терзание, че България няма да взе участие в първото основно съвещание, на което ще се избират управителните позиции и в самия комитет, и в съответните политически групи. Въпреки че от локалните избори у нас минаха 3 месеца, държавното управление към момента не е показало кметове. Вигенин дефинира това като скандално безхаберие и безсрамие. Вместо от 12 непрекъснати и 12 заместващи членове, българската локална власт ще бъде показана от един кмет, естествено от ГЕРБ, възмути се той.

" Потвърди се убеждението ни, че държавното управление е изгубило благоприятни условия за България, като не е реагирало в точния момент по няколко въпроса. Страната не се е включила към програмата на Европейска комисия " Въглищни райони в преход ", която е извънредно значима, с цел да се подсигурява обективен преход ", изясни Нинова. Тя напомни, че е предоставила решението на Народно събрание по самодейност на Българска социалистическа партия, което задължава кабинета да предприеме дейности за присъединението на страната ни към програмата без да поема задължения за закриване на въглищните централи. Нинова напомни позицията на Българска социалистическа партия за потребността от решение на тематика екология, климат, зелена кръгова стопанска система. Тя беше безапелационна, че решенията не трябва да са за сметка на българската промишленост и работни места.

Председателят на Българска социалистическа партия осведоми, че България е трябвало да показа в Европейски Съюз народен проект, който е бил върнат с рецензии, че не планува ограничения за справяне с енергийната беднотия у нас. " Срокът е до края на февруари, само че в България не знаем за това. Нито Народното събрание разисква сходна тематика, нито Министерски съвет има свое решение. Прави се нещо на мрачно и това е големият риск в един миг да би трябвало да изпълняваме непознати решения ", разяснява Нинова. Тя е изразила позиция кохезионната политика да се резервира. По време на срещите си Нинова беседва по основните тематики за Зеления пакт, финансова рамка и мястото на България в този развой, идната Конференция за бъдещето на Европа, както и програмата на новата Европейска комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР