"Българското правителство, доколко всички знаем, поддържа суверенитета и териториалната цялост

...
"Българското правителство, доколко всички знаем, поддържа суверенитета и териториалната цялост
Коментари Харесай

Украинският посланик: Очакваме България да подкрепи с категорична декларация членството ни в ЕС

"Българското държавно управление, до каква степен всички знаем, поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Както и признаването на Украйна в границите на интернационалните граници…на НАТО и Европейски Съюз.

Вижте какво, в това отношение аз бих желал да кажа едно такова нещо - същинските другари на Украйна преглеждат нашата страна не през призмата на Руската федерация, а като самодостатъчна, демократична и самостоятелна страна.

Която има свои упоритости и планове да бъде пълновръстен член на европейското съобщество. Както и на евроатлантическотo съобщество. И да разглеждаш Украйна през призмата на Русия, това значи да гледаш на Украйна през оптическия прицел, бих се изказал нагледно. Мисля, че позицията на България e цялостна поддръжка на територилната целокупност и независимостта на Украйна”.

Това съобщи в извънредно изявление за изключителният и пълномощен дипломат на Украйна в БългарияВиталий Москаленко.

„ В страната ни има многохилядна българска историческа диаспора, преживаваща на територията на Украйна в Бесарабия, в Таврия, в Донбас. Къде ли не има в Украйна на всички места българи, които живеят. И те са лоялни жители и патриоти на своята украинска родина”, акцентира посланикът.

И добави: „ По отношение на България, в практическа повърхност, ние бихме желали да получим поддръжка по следните посоки.

Например – нашият президент е инициирал с подписването на президентите на европейските страни тъй наречените Декларация за европейската интеграция. За признание на желанието на Украйна да бъде интегрирана в Европейски Съюз час по-скоро и по-ефективно. И към този момент сходен вид декларация подписаме със 7 страни – Полша, Прибалтийските страни, преди по-малко от месец Словения подписа. Една такава декларация се намира и в България. Сега обсъждаме текста на такава декларация. И аз мисля, че може да бъде подписан този документ сред двамата президенти. Желателно е, колкото допустимо по-бързо”.

По отношение на ескалацията на напрежението по границите на Украйна Москаленко акцентира, че страната му е на ръба на война от лятото на предходната година. „ Когато Русия стартира да струпва войските си по границата на Украйна. Ако би трябвало да сме по-точни. Всъщност обитаваме с Русия в положение на война от 2014-та година. Поне ние като страна и дипломати в Украйна, вършим всичко допустимо да предотвратим това вероятно сгъстяване на Руската федерация. И имаме много сериозна поддържка на интернационалното съобщество – на Съединени американски щати, НАТО, на ЕС”.

По думите му се търсят всевъзможни дипломатически способи за деескалация. "Ние сме на ръба на война от лятото на предходната година. Когато Русия стартира да струпва войските си по границата на Украйна. Ако би трябвало да сме по-точни. Всъщност обитаваме с Русия в положение на война от 2014-та година.

Поне ние като страна и дипломати в Украйна, вършим всичко допустимо да предотвратим това евентуалновтвърдяване на Руската федерация. И имаме много сериозна поддържка на интернационалното съобщество – на Съединени американски щати, НАТО, на Европейски Съюз ", уточни той. И добави: "Сега това обострение или опция за широкомащабно навлизане в Украйна пристигна до последна позиция. Вижте какъв брой повече от 120 хиляди съветски бойци са съсредоточени по границите на Украйна. Крим, окупираният и анексираният, незаконно от путинска Русия. Претъпкан с оръжия ".

Според дипломат Москаленко Украйна би трябвало да бъде готова при положение на експанзия и да даде заслужен отговор. "А преди този момент да вършим всичко допустимо да я предотвратим, както споделих преди този момент. Това е интернационално давление. Това са наказания ".

Той изброи и причните за ескалацията на напрежението сега: "От една страна да речем вътрешната обстановка в Русия, ситуацията на Путин, на съветското държавно управление. Икономическите компликации. Политически, проваляне на рейтинга, на Путиновия рейтинг, унищожаването на опозицията. Състоянието на тъй наречените обсада, в която се намира Русия.

Това бих споделил е едно следващо обострение на имперската упоритост от страна на РФ. Която е провокирана от незвъможност да приведен ред в личния си ден и да се прояви по някакъв метод на интернационалната сцена. Това се изразвява и в хакерски атаки и в токсична агитация, която чуем от съветските екрани и вестниците. Която се лее като мръсотия от съветските и публични, полуофициални и даже малко такива останали опозиционни вестници ", уточни Москаленко.

По отношение на енергийната сигурност на Киев, ако Москва спре доставките на газ посланика акцентира: "Русия го спираше, в случай че си спомняте нееднократно. Това е непрекъсната тяхна тактика. И тактичност. И освен във връзка с Украйна, на цяла Европа. Дайте да погледнем на „ Северен поток 2 ". Това е чист вид на енергетичеко оръжие, което е предопределено за дейно потребление в битка с целия европейски континент. Както прочее и „ Южен поток” и „ Турски поток” и всичките тия потоци, които са измислени от Русия, с цел да обиколят Украйна и с цел да политически въздействат върху своите европейски тъй наречените сътрудници. Ако спрат газта - тогава ще търсим други разновидности за приемане на газта. От други страни – да речем от Азербайджан. Втечненият газ също по този начин може да бъде получаван и от преко Полша и други вероятни разновидности ".

Посланик Москаленко разяснява и желанието амн страната си за члеснтво в НАТО. "С течение на тая война, която водим с Русия официално и непрогласена война от 2014 година с всяка една година количеството на последователите на Украйна в НАТО става от ден на ден и повече. По последните публични изследвания имаме 64% жители, които категорически се изричат за встъпването на Украйна в НАТО.

Виждайки в това по принцип и отбрана от нападателната политика и нападателните дейности на Русия, и избран тип гаранция на непоклатимост. И това не е дет се вика умозрителна цел. Това е безусловно естествено предпочитание и нужда, бих споделил. Тъй като НАТО е блок, който пази правилата на демокрацията ".

На въпрос до каква степен в тази обстановка Украйна разчита на помощта и въоръжението на НАТО Москаленко акцентира: "Има такива планове да получаваме, колкото е допустимо повече въоръжения на НАТО. И към този момент процесът е в течение. Например напълно неотдавна сме получили задоволително количество на леки гранатомети от Англия. Next Antiarmour Weapon за унищожаването на танкове и бронетранспортьори. На 25-ти този месец пристигна следващата пратка от Съединени американски щати със съответни въоръжени количества. Имам поради такива системи като Jevelin на заличаване отново на танкове и ниско летящи цели. Съвсем неотдавна е имало едно решение от чешкото държавно управление за поставки на 4 хил.артилерийски снаряди.

Всъщност този развой е в течение и ние се надяваме да бъде удължен и повишен ". И добави: "Не бих омаловажил помощта от НАТО. Защото тази помощ е сериозна. И при положение на експанзия на агресора ще му бъде нанесен бих споделил по този начин - много сериозен урон, който планува той да спре своите нападателни старания поради огромно количество загуби ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР