Българското плуване и българският спорт остана без един от най-успешните

...
Българското плуване и българският спорт остана без един от най-успешните
Коментари Харесай

Почина легендарен треньор по плуване

Българското плуване и българският спорт остана без един от най-успешните и ярки треньори! На 79-годишна възраст умря Панчо Гюрков - индивидът, който направи Таня Богомилова олимпийска шампионка по плуване в Сеул през 1988 година

Гюрков е умрял в дома си във френския град Монпелие след малко боледуване. Там той живееше през последните 30 години.

Легендата на българското плуване взе участие в подготовката на спортистите ни през цели 6 олимпийски цикъла, като несъмнено максимален триумф неговите състезатели реализират в Сеул през 1988 година Тогава Таня Богомилова печели единствената до в този момент олимпийска купа на България в плуването на 100 м бруст. Антоанета Френкева има сребро в същата дисциплинираност, а на 200 м бруст печели бронз.

Роденият в Петрич през 1940 година Гюрков е в основата и на триумфа на женския народен тим и на европейското състезание у нас през 1985 година Тогава българските плувкини стават втори.

Като състезател Гюрков е държавен първенец по плуване, лека атлетика и водна топка.

След дипломирането си той работи година като методист, а по-късно е назначен като основен методист и старши треньор на националния тим по плуване. На 27 години той е най-младият експерт и първият щатен треньор, който заема тази позиция.

Така той става индивида, който е в основата на триумфите на българския отбор през Игрите в Мексико 1968, Мюнхен 1972, Монреал 1976, Москва 1980, Сеул 1988, както и при паралелните игри през 1984 година

От септември 1989 година той живее във Франция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР