Българското гонче е много стара порода, съществуваща още преди новата

...
Българското гонче е много стара порода, съществуваща още преди новата
Коментари Харесай

Заболявания при българско гонче

Българското гонче е доста остаряла порода, съществуваща още преди новата епоха на балканския полуостров. От този предшественик през днешния ден се е оформила порода ловни кучета, която носи общо наименование българско гонче, известно преди време единствено като лудогорско ловно куче.

Поради античния си генезис това животно е минало през тестванията на времето и е потвърдило своята устойчивост и положително здраве. И отново поради вековната си история то е развило някои генетични болести, поради които селекцията на породата би трябвало да се прави доста деликатно.

Кои са генетично обусловените болести, които съставляват пречка пред работата на това извънредно работно куче? В идващите редове вижте най-честите болести при българското гонче:

Разслояваща остеохондроза на ставния хрущял

Това заболяване на демонстрира в строшаване на костите и хрущяла и обособяване на обособени фрагменти от тях в ставите, като това може да засегне доста на брой стави при животното.

Костно-хрущялният откъс може да се отдели изцяло и съставлява свободно тяло, което експертите назовават ставна мишка. Характерно е при едрите породи, като българското гонче и по-често засягат мъжките кучета като по-мускулести и едри.

Проявява се главно в окуцяване на животното като засегнатият крайник куца, или кучето престава да го употребява въобще. При физическо натоварване казусът проличава изключително мощно.

Лечението може да бъде консервативно или оперативно според от положението на гончето. Профилактиката е освен в вярната и прецизна селекция, само че и в положителното хранене, осигуряващо верен напредък.

Други генетични болести при българското гонче са некротичният фасцит, както и маститът при женските гончета. Тазобедрената дисплазия е присъща за съвсем всички породи и включва и българското гонче. Инфекции на ушите и очите, дерматити от друг темперамент, както и стомашни проблеми мъчат българското гонче.

Превъртането на стомаха при кучетата е доста особено и българското гонче също страда от този проблем. Затова кучето ни бива да се извежда на лов директно откакто се е хранило.

Подготовката за лова изисква смяна на хранителния режим, като храненето се разделя на части и храната се дава откакто животното е прибрано и почистено от ловния излет.

При студено време се дава леко затоплена храна в доза 1/3 от дневната, която го сгрява и пази от простуди, от които страдат множеството ловни кучета, извеждани и в студено време на лов.

Грижата за българското гонче подсигурява, че то ще се резервира дълго като ловджийски сателит на своя собственик.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР