Българското дипломатическо дружество с голяма тревога следи събитията в Украйна.

...
Българското дипломатическо дружество с голяма тревога следи събитията в Украйна.
Коментари Харесай

Призив на Българското дипломатическо дружество по повод войната в Украйна

Българското дипломатическо сдружение с огромна паника следи събитията в Украйна.

Европа още веднъж е сцена на война.

Не е възможно през днешния ден в Европа, както и където и да е другаде в света, да се водят военни сражения. Няма обективна война. Няма почтени в една война, с изключение на жертвите.

Виновни за тази война са както тези, които я стартират, по този начин и тези, които я провокират, както и всички страни, политици и интернационалните институции, които не са подхванали всичко належащо, с цел да я предотвратят. Особено интернационалните и европейски институции, които са основани да опазват мира и развиват съдействието сред страните и народите, само че в тази ситуация не бяха на висота.

Тази война ще има и към този момент има тежки последствия върху Европа и света, който се намира в пандемична, икономическа, финансова, енергийна, екологична рецесия. Нейните последствия в най-голяма степен ще обиден и нашата страна и народ. Съществува действителна опция, в случай че нещата излязат отвън надзор, тя да прерасне в нуклеарна с разрушителен за цялото човечество резултат.

Няма спор, проблем или несъгласие, което да не може да се позволи чрез разговор, договаряния, дипломация и взаимни отстъпки. За да върнем мира, би трябвало да върнем доверието и да покажем, че имаме дарба за присъединяване в разговор.Изкуството на дипломацията е да мислим и предизвикваме идната стъпка, даже единствено като полемика: не е ли време за икономическа и ценностна интеграция вместо съчетаването на въздържане с разведряване. Използване на наказания и оръжие не са метод за преодоляване на въоръжени спорове. Те се стоварват върху народите и жертвите в спора и способстват единствено за задълбочаване на рецесията, за увеличение на въоръженията и нова военна конкуренция, която към този момент е в ход.

БДД приканва настоятелно всички български институции, наред с оказването на филантропична помощ на жертвите в спора, интензивно да поддържат градивния метод за неотложно преустановяване на военните дейности, за деескалация на спора и намиране на допустими за всички страни взаимни отстъпки и решения. Само подобен метод в границите на интернационалните институции може да бъде израз на отбрана на националните ползи на нашата страна и народ. България като член на интернационалната общественост има правото и задължението да издигне своя глас за неотложно преустановяване на тази война, за започване на разговор и договаряния сред участващите в нея страни и да инициира прерастването му в по този начин нужния многостранен разговор за подсилване на европейската архитектура за сигурност в сходства със актуалните потребности, условия и действителности.

Дипломацията би трябвало да върви преди оръжията.

03.02.2022 година, София

УС на БДД
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР