Българският военно научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий вече

...
Българският военно научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий вече
Коментари Харесай

На път за Антарктида: Полярният ни кораб стигна до Бразилия

Българският военно научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " към този момент плава около крайбрежията на Бразилия. За това е съобщил командирът на кораба капитан втори сан Николай Данаилов, който споделя с Областна администрация – Варна фотографии, снимани по пътя на 32-рата антарктическа експедиция.

 „ Почти сме на траверс на Рио де Жанейро “, прецизира капитан Данаилов и продължава – „ Следваме към Мар дел Плата, Република Аржентина. Минахме през спокойни води в Южния Атлантик, само че в този момент сме в малко по-динамични условия. Въпреки това – всичко върви умерено и по проект “.

И както традицията повелява – има ли „ новобранци “ на кораба – то те би трябвало да бъдат кръстени от господ Нептун. Това се е случило навръх 6 декември – Никулден и очевидно празникът е бил за целия екипаж.

 Полярният ни транспортен съд ще вземе присъединяване в редица научи планове, като на борда му са и материалите за построяването на съвременна научна лаборатория на остров Ливингстън. Ръководител на експедицията е проф. Христо Пимпирев.

25 български учени ще работят по 10 плана през тази година. Предстои да бъде издигната съвременна научна лаборатория. Тази година съществена задача е създаване на цялата постройка, с цел да не бъде повлияна от метеорологичните условия през зимата. Построяването на новата лаборатория ще разреши на учените да правят първично култивиране и консервиране на взетите в границите на разнообразни изследвания проби, което до момента не е имало опция да се прави въз основата ни „ Св. Климент Охридски “. За първи път ще бъде проучен и остров Смит, напомнят от Областна администрация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР