Българският вицепрезидент Илияна Йотова призова косовските власти да признаят българската

...
Българският вицепрезидент Илияна Йотова призова косовските власти да признаят българската
Коментари Харесай

Как живеят косовските българи?

Българският вицепрезидент Илияна Йотова прикани косовските управляващи да признаят българската общественост. Страната ни ще упорства при идващото броене на популацията в Косово да бъде вписана и рубрика " българи ".

Илияна Йотова посети регионите в Косово, където живеят хора с българско съзнание и българска еднаквост, които описаха повече за живота, очакванията и фантазиите по тези места.

Предпочитат да живеят в сегашното и да мислят за по-добро бъдеще. Тази формула са разкрили, с цел да са щастливи. Това са хората с български души в Косово.

" Езикът ни е останал български от майка, баба. От остарели родители ни е останал българския език ", споделя Омир, гражданин на Драгаш.

Около 15 хиляди души в Косово имат българско съзнание. От Драгаш пътят води нагоре в планината - до Горни Кръстец. В селото има малко къщи. Жителите не са доста, само че ловко съхраняват българската еднаквост. Тук има доста хора, които се усещат българи, твърдят ни локалните поданици. В Горни Кръстец е седалището на " Обединени българи в Косово ".

" Има такива, има. Всички, които подадоха автограф за петицията, споделиха, че се усещат като българи ", съобщи Расмин Хамза, ръководител на " Обединени българи в Косово ".



Надеждите в Горни Кръстец са, че българската общественост в Косово публично ще бъде приета.

" Това им дава доста. Дава им опцията да вземат участие в техния Консултативен съвет за етническите малцинства и по едно и също време с това да вземат решение доста ежедневни проблеми на тези общности, на хората, които членуват в тях ", разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова.

Една от тези благоприятни условия е да се учи майчиният език.

" Работим с посланика, имаме огромна поддръжка от посолството и от посланика. Има тук проблеми. Бяха изгубени подписи на нашата петиция ", описа Расмин Хамза.

Това се случило се през 2018 година " Обединени българи в Косово " събрали подписите на 459 косовски жители с българско съзнание за формалното признание на българска общественост. Отговор не получили, тъй като подписите се оказали " изгубени ". По рекомендация на косовския президент Вьоса Османи при започване на тази година " Обединени българи в Косово " организирали нова акция.

" Очевидно има представители на други етноси тук, които не желаят българите да имат свое самоопределяне. Но пък ние сме длъжни да поставим старания това да стане, както преди години с общи старания на всички равнища, от евродепутатите. Направихме по този начин, че беше прието българското малцинство в Албания ", сподели Илияна Йотова.



На 4 километра от Горни Кръстец, от другата страна на границата, в Албания, хората с българско съзнание към този момент са приети като общественост. Волен е един от тях.

" Бях в София. Учих в УНСС и в този момент се върнах тук малко ", споделя той.

Само предходната есен в български университети са признати 42-ма косовски младежи като Селмина от Призрен. Тя е първа година студентка в Медицинския университет. Бъдещето си вижда в България.

" Тук за нас работата е малко по-трудна. Но от опцията, която съм имала и съм видяла, там на мен доста ми харесва и нека да останем ", споделя Селмина.

С българско обучение е и Мирнес. Изучавал е информатика. Вече работи като програмист. А съгласно слаадкаря от Призрен Фахрудин приемствеността сред поколенията и зачитането на всички култури и етноси е сполучливият модел за общуване.



" Нашият поминък - сладкарството е завещан от дядо, от прародител. Нашите са работили в България ", споделя той.

Всички би трябвало да живеят дружно - по този начин Фахрудин вижда бъдещето на Косово. Огромно предизвикателство пред най-младата страна в Европа, което обаче може да й обезпечи място в историята с сполучлив мултиетнически модел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР