Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на мощната BullSequanaXH2000архитектура

...
Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на мощната BullSequanaXH2000архитектура
Коментари Харесай

Суперкомпютърът се тества в София Тех Парк, очаква се да заработи през юли

Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, основан на мощната BullSequanaXH2000архитектура на „ Атос “ (Atos), към този момент е доставен и съединен в „ София Тех Парк “, оповестиха от компанията.

„ Атос “ беше избранaда достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „ Петаскейл Суперкомпютър - България “ с водещ сътрудник „ София Тех Парк “ АД.

Той щeбъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа, а упованията са с неговата помощ България да се нарежда като водач в региона на високите технологии в района.

Екипът на „ Атос “ Чехия към този момент е почнал тестванията на конфигурацията и се чака суперкомпютърът да проработи през юли.

Целта му е да помогне за възстановяване на европейските научни проучвания и данасърчи нововъведенията, като даде достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни калкулации (HPC)на необятен кръг консуматори от научноизследователската общественост, индустрията и обществения бранш.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР