Българският стартъп BUNKER BG строи висок клас бункери, предпазващи при

...
Българският стартъп BUNKER BG строи висок клас бункери, предпазващи при
Коментари Харесай

Българският стартъп, който предлага да ви построи бункер

Българският стартъп BUNKER BG строи висок клас бункери, предпазващи при повреди, катаклизми и безредици. Компанията търси вложител, с цел да построи план за бункер за сред 200 и 500 души. Целта е цената да стане налична и за по-широк кръг от клиенти.
" Ако пристигна краят на света, аз има ли смисъл изобщо да пребивавам, в случай че извън е нуклеарна зима. "

Това е един от честите въпроси, които получава от клиентите си Любен Сигридов, притежател на компанията за произвеждане на бункери BUNKER BG. Според Сигридов отговорът е доста елементарен и той дава и по-широк и дълготраен небосвод на бизнеса му, който се простира доста оттатък концепцията за дом, в който да прекарате финала на човечеството.

" Не е единствено краят на света, бункерът ви пази не просто от апокалипсис, а от доста други неща ", споделя той. Дава образец с повреди, сходни на тази в Чернобил, при които първите няколко дни са най-опасни. Списъкът е дълъг: химически повреди, слънчево изригване, безредици, до момента в който обстановката бъде овладяна.
Реклама
Компанията е start-up. Произвежда висок клас бункери и сега работи по няколко поръчки на частни клиенти и по няколко други е в развой на планиране. Към момента не доста хора могат да си разрешат сходно оборудване, отговарящо на всички условия и с обзавеждане като апартамент с неща като фитнес, СПА и така нататък под къщата си. Компанията търси и вложител, с който да стартират производството на бункери за по-голям брой хора на по-достъпни цени. Има интерес от чужбина и неотдавна се водят диалози с два вложителя.

След военното навлизане на Русия в Украйна Сигридов споделя, че телефоните са почнали да звънят. Има срещи и запитвания от друго естество. " Предвидливите хора знаят, че лишава сред година и две за цялостно завършване, тъй че, в случай че някой има предпочитание, в този момент е моментът, да не кажем, че малко е изтърван ", изяснява той.
Бункерът разполага с самостоятелни системи за въздух, вода и електричество В началото е пандемията
Идеята се образува при започване на пандемията, като компанията " Бункер БГ " е учредена през май 2020 година Тогава основателите стартират да се замислят за рисковете, в случай че светът тръгне в една по-лоша посока и се появи по-тежък вирус от ковид-19.

" По това време не беше ясно какъв брой е сериозен и има ли някаква предварителна защита за жителите. Единствената предварителна защита е бункер с пречиствателна станция за пречистване на въздух, който филтрира против радиоактивни, химически, вирусни сътрудници ", изяснява Сигридов.
Реклама
" Живеем в доста смутни времена. След пандемията пристигна война. После не е ясно какво ще последва. Пренаселеността на планетата и замърсяването на околната среда рано или късно ще стартират да водят както до климатични промени, по този начин и до войни, за жалост. Особено като стартират да се изчерпват питателните ресурси ", споделя Сигридов.

Той самият е приключил квантова електроника в Софийския университет и е магистър по квантова физика. Учил е за капиталов съветник, занимавал се е с създаване на програмен продукт и недвижими парцели. Опит с бункерите няма, само че знанията по физика и контактите оказват помощ да изследва сферата и да разбере какви са минималните условия, които би трябвало да покрива едно такова оборудване.

" Не е просто един бетон, който се отлива, както са старите бомбоубежища по времето на социализма. В момента има доста по-модерни технологии ", изяснява той.
Свят подземен
Компанията е в контакт с някои от компаниите, които построяват сходни частни уреди в Америка и Европа, като швейцарски сдружения също са им сътрудници, като и оттова се черпи най-големият опит. Държавата има обичаи в строителството на бункери, тъй като законът там изисква всяка къща над избран брой хора да има бункерно оборудване под нея. В българския екип има и хора, които са взели участие в построяването на бункери в предишното.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
От основаването до момента компанията си е изяснила концепцията и рекламната тактика, построила е екип, натрупала е познание по какъв начин се прави. Отворила е и франчайз в Лондон с една строителна компания там. Има запитвания, в това число от капиталов фонд, който демонстрира интерес. Имало е и контакт с американска компания, която е предложила партньорство - да доставя бункери, които " Бункер БГ " да предлага на българския пазар. Зад океана с пандемията ползата към бункерите се е вдигнал с над 2500%, споделя Сигридов. Там концепцията за бункери обаче е малко по-различна от тази на " Бункер БГ " - за всеобща приложимост се оферират главно контейнери, които се заравят в земята, като главната им цел е да пазят от естествени бедствия, като вихър и торнадо да вземем за пример, които могат да издухат къщата. " За страдание, те не покриват безусловно всички условия, такива, каквито ние желаеме да покриваме, защото се вършат от стомана и са по-скоро така наречените подслони. Те не са подобаващи за по-дълъг престой от месец, два, три. Човек душевен не може да издържи на толкоз тясно толкоз дълго време ", изяснява той. До партньорство не се стига, защото концепцията на " Бункер БГ " е друга.
Автономен живот
Компанията се нарежда като предлагаща бункери от най-голям клас. Това значи, че пазят от всичко, което може да заплаши човешкия живот: безредици и бомби, нуклеарна радиация, химически повреди. " При повреда първите три дни са най-опасни, тъй като вятърът и дъждовете и облаците носят химикалите, които ние дишаме. Ако имате бункер, се скривате вътре. Пречиствателните станции за въздух внасяме от Швейцария и те пречистват на 100% вашата среда ", споделя Сигридов. Бункерът е самостоятелна система за въздух, вода (посредством сондаж и пречиствателна станция) и електричество. Идеята е човек да преживее без външната система да може да му въздейства. Системите от най-голям клас на компанията разрешават престоят да може да бъде най-малко шест месеца и от горната страна.

В системите и издържането на попадения от снаряди се крие и разликата сред бункера и бомбоубежището. Бомбоубежище устоя на директно попадение от снаряд, до момента в който устойчивостта на бункера зависи от дълбочината, на която е заровен той, какъв брой дебели са стените и какъв брой арматура е вложена.

По отношение на сигурност компанията предлага разнообразни равнища на отбрана, като да вземем за пример разнообразни разновидности за централните входни порти. Инсталира сензори извън и вътре на бункера, които да наблюдават околната среда. На приложение на телефона притежателят може да получава непрестанна информация за обстановката, в това число и през камери.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
При предаването на бункера се вършат няколко теста, при които взе участие самият клиент. Издава се така наречен Червена книга с цялостен инструктаж при другите обстановки по какъв начин се реагира, какви храни би трябвало да има и така нататък
Подземен разкош
Основният възпиращ фактор е цената - едно сходно оборудване коства колкото огромен апартамент или мезонет в центъра на София към Докторския монумент.

Най-финансово преференциално на един клиент излиза да си закупи имот и още преди да построи къщата, да се свърже с компанията, която да пристигна на оглед, да реши терена и в случай че има опция, да се построи бункер. Прави се абстрактен план с архитекта, като клиентът споделя какво систематизиране желае, както и равнищата на съоръжение и на сигурност и следва механически план за всяка част от системите. (Ако къщата е към този момент построена, според от терена остава опцията той да бъде изработен в двора.)

" В основите на къщата се поставя бункерът и тя се построява от горната страна. Това е най-изгодно на клиента, тъй като се разпределя себестойността на плана в цялата РЗП ", изяснява Сигридов.

Въпреки че първичната асоциация с бункера е, че е нещо, което се надяваш в никакъв случай да не ти се постанова да ползваш, обзавеждането му го прави по-рационална инвестиция и в спокойно време. " Той ще е обзаведен като апартамент от вътрешната страна и ще е част от потребната повърхност на къщата, само че подземен. Ще имате фитнес, сауна, билярд, телевизия, микро СПА център и вие си го ползвате всекидневно, в случай че живеете в къщата ", изяснява Сигридов. " Т.е. инвестицията си заслужава. Единствено в миг на потребност при спешна обстановка може при влизането долу да пандизите бункерната врата, която да херматизира всичко и да сте спокойни ", споделя той. Профилът на клиентите, на които се построяват бункери сега, са хора с благоприятни условия, които желаят да защитят фамилията си, изясняват от компанията. Инвестицията не е за покупко-продажба, а с цел да остане за идващите генерации.

" Бункер БГ " има подписан меморандум за съдействие със строителния " Маркан холдинг ", вложител в плана OKOL Lake Park до язовир " Искър ". Така тези, които желаят да имат парцел в комплекса, ще имат опция при предпочитание да имат и бункер изпод.
За междинната класа
Колкото до междинната класа, има над 150 бомбоубежища или укрития в страната, строени по времето на социализма, които са изоставени, запуснати и негодни за потребление, изясняват от компанията, като все още не е имало полемика за заделяне на средства за тяхното възстановяване.

Проектите за частни клиенти на " Бункер БГ " пък са много скъпи и не са налични за естествения жител. Затова и от компанията, желаят и пробват да намерят вложител, с който да могат да осъществят план за повече хора, да вземем за пример наоколо до София за сред 200 и 500 души. Тъй като системите за въздух, сила и вода са главното, което оскъпява, концепцията е да има един общ огромен бункер с общи пространства като трапезария, кухня, фитнес и занимания и да се продават места в него като дребни апартаментчета, по този начин както се купува паркомясто в една нова постройка, изяснява Сигридов. Общите пространства като фитнеса, игралната зала или боулинга той дефинира като извънредно значими. " Много хора си мислят, че това са капризи, а в действителност изобщо не са. Те са доста значими за психическата резистентност, когато си затворен дълго време ", споделя той.

До момента високата цена обезсмисля начинанието, като задачата е да може да се реализира цена що се касае за паркомясто - 10 - 20 хиляди евро. Възможен е модел и с дълготрайно отдаване чартърен. Цената зависи от това какъв брой ще е огромен бункерът, като по-голям значи и опция за по-ниска цена. За всичко това обаче се търси вложител, като все още се водят диалози с два. Или планът остава за бъдеще време.

Колкото до войната, която Русия води в Украйна, очакванията са тя да завърши оптимално бързо, тъй като става въпрос за човешки живот.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР