Българският софтуерен сектор продължава да расте и през 2022 г.,

...
Българският софтуерен сектор продължава да расте и през 2022 г.,
Коментари Харесай

IT секторът в България е нараснал с 26% през 2022 г. до 4.5% от БВП

Българският софтуерен бранш продължава да пораства и през 2022 година, по планирани данни на, общите доходи на фирмите от промишлеността доближават 7.34 милиарда лева, или 4.5% от брутния вътрешен артикул (БВП). Това сочи тазгодишното издание на отчета " Барометър ".

Данните се вършат на база проучване измежду членовете на БАСКОМ, които са компании с най-вече софтуерна активност. Самото проучване се прави от организацията за бизнес изследвания CBN - Pancheff, Stoytcheff & Co.

" Всяка година растем с все по-големи проценти и това е една голяма опция за нашата стопанска система ", разяснява по време на конференция Доброслав Димитров, ръководител на управителния съвет на БАСКОМ и изпълнителен шеф на " Империя Онлайн ". " В същото време ние разделяме последното място по цифровизация, дружно с Гърция. Има голяма пропаст сред тези две неща. "
Реклама
По време на събитието за показване на годишния отчет, представителите на БАСКОМ обявиха, че даже и с този величествен растеж той евентуално ще продължи да пораства през идните години. До пет години секторът на осведомителните и компютърни технологии (ИКТ) може да бъде най-големият в българската стопанска система по доходи. ИКТ включва в себе си освен софтуерни компании, само че те са най-големият му съставен елемент.

Търсят се хора и данъчна непоклатимост
Димитров засегна и тематиката с прага на осигуровките, който бе тематика при започване на годината при държавното управление на Кирил Петков, а в този момент още веднъж е тематика в Народното събрание, където Българска социалистическа партия предлага оптималният застрахователен предел да се вдигне внезапно от 3400 до 4200 лева

" Искам да обърна внимание на две неща. IT промишлеността няма проблем с фрагментите. България има проблем с IT фрагментите. Вторият проблем е с регулациите - на всеки няколко месеца се демонстрира някой, който желае да накаже с високи осигуровки " богатите " IT експерти, без да схваща, че това е зараждащата междинна класа на България. В други страни налозите падат ", сподели Димитров.
Реклама
Един от целите на БАСКОМ през идните години ще бъде да работи за по-предвидима данъчно-осигурителна рамка. Притеснение измежду фирмите е, че предложенията за повдигане на праговете се вършат в доста къси периоди и всекидневно в интервал, в който компаниите към този момент са изготвили бюджетите си.

През тази година софтуерните компании ще внесат близо 1.27 милиарда лева налози и осигуровки, с 214 млн. лева повече, в сравнение с през 2021 година Това се случва с 50 хиляди души, наети в софтуерните компании. Към 2026 година заплащанията за налози и осигуровки би трябвало да са близо 2.9 милиарда лева

Очакванията на БАСКОМ са, че през идващите години ще са нужни още 34 хиляди новонаети чиновници, само че не е ясно от къде ще дойдат те, тъй като държавните университети създават непълен брой бакалаври и магистри в механически специалности - по към 2500 души всяка година. През последната година софтуерните компании са наели над 4000 души.

Тази година от статистиката липсваше изчислението на междинната заплата, като съгласно Димитров решението тя да се извади е, че асоциацията не търси сензационност и всекидневно фокусът пада точно върху това число, а не върху по-важните съгласно асоциацията данни и начинания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР