Българският съюз по аеробика записа най-успешното си представяне на световно

...
Българският съюз по аеробика записа най-успешното си представяне на световно
Коментари Харесай

Съюзът по аеробика създава световни шампиони срещу 60 000 лева на година



Българският съюз по аеробика записа най-успешното си показване на международно състезание в историята преди няколко дни в Баку, само че в централата нямат финансови средства за присъединяване на състезателите на Европейския шампионат през септември в Пезаро (Италия).

Президентът на съюза Димитрина Къндева разкри, че 60 хиляди лв. е годишният бюджет на федерацията, а 40 хиляди към този момент са изхарчени за международното състезание.



" Федерацията оцелява с 60 хиляди лв.. Световното състезание ни струваше 40 хиляди лв.. Състезателите не получават финансиране и работят, с цел да се устоят. Нямаме спонсори, които да ни дават пари, имаме форми, които ни поддържат по различен метод - екипировка, обезпечаване тук-там за подготовка и така нататък Четирима лекари ни оказват помощ безплатно ", сподели Къндева.

В Баку България извоюва исторически златен и сребърен медали. Световни първенци в категория тройки станаха Дарина Пашова, Антонио Папазов и Тихомир Баротев, а при дамите Пашова взе сребърно отличие. Антонио Папазов и Ана Мария Стоилова се класираха на четвърто място при смесените двойки, а при мъже самостоятелно Антонио Папазов приключи осми след неточност на финала.
Общо от двете международни шампионати в Баку (за подрастващи и мъже/жени) България завоюва 6 медала - 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови, което е голям триумф за българската спортна аеробика.

" Ние постоянно се готвим да сме на върха. Условията този път бяха сложни поради пандемията, само че ние се готвехме и в този момент да реализираме най-хубавото. Медалите са доста чакани, а класирането е доста положително. Състезанието беше доста оспорвано, няма друга нация със златен и сребърен орден. В аеробиката силите са доста изравнени, спортът се развива доста във всички страни по целия свят ", сподели още Къндева.

Почетният президент на федерацията Йорданка Благоева съобщи, че се гордее с триумфите на тима.
" Това, че в историята имаме международни първенци във всички категории приказва доста. Този труд, този екип даде своите резултати и аз се гордея с този тим. Възхищавам се на Димитрина, че съумя да се оправи с всичко в тази рецесия. След няколко месеца има европейско състезание, където също име огромни шансове ", съобщи Благоева на конференция.



" Това е фантазията ми от дете, всеки желае да бъде най-хубавият в своята сфера. Без моите съотборници и треньори аз нямаше да стигна до тук. Те са моето семейство. Искам да благодаря на моята треньорка Димитрина Къндева, която ми даде крила. Следващата ми цел е купата и на международните игри в Съединени американски щати следващата година. На международното състезание желаех да освободя себе си, да изживея съчетанието си, музиката и се надявам да го повторя на европейското ", сподели Дарина Пашова, която завоюва златен и сребърен орден в Баку.
Ана-Мария Стоилова сподели, че е много разочарована от четвъртото място при смесените двойки. Само 0.050 точки разделиха българите от орден.

" Разочарованието е много огромно, тъй като не се случва за първи път. Много пъти сме били на крачка от медала и по тази причина вярвахме, че този път няма да е по този начин. Съчетанието ни е радикално друго и се надявам това да ни се случва за финален път. На европейското състезание ще се срещнем още веднъж с всички двойки, които бяха пред нас. Не сме от хората, които търсят грешките в другите, а ги търсим първо в себе си ", сподели Стоилова.



Антонио Папазов съобщи, че ще продължи да играе в трите категории - самостоятелно мъже, смесени двойки и тройки.

" Със сигурност не беше елементарно да одобри, че останахме четвърти при смесените двойки, а на финала на самостоятелното сгреших и останах осми. На двойки изиграването ни беше прелестно и да, трябваше да сме част от медалистите. Но мощно имам вяра, че ще успее и ще реализираме това, което заслужаваме. вярата умира последна. За тройката работихме доста старателно и всички ни поздравиха за спектакъла, който направихме ", сподели Папазов.

" Подготовката беше сложна, само че някакси успяхме да запазим себе си, имахме време поради пандемията да изпипаме всеки подробност. Беше много мъчно да запазиш себе си, да се бориш, беше значителен стрес за мен в трите категории в Баку и на самостоятелното не съумях да устоя. Всеки играч беше доста добре квалифициран. Смятам да продължа и в трите категории ", добави той.

" Много съм благополучен от извоюваната купа. работихме доста, а на това международно състезание България съумя да покаже опциите си ", съобщи Тихомир Баротев.



Президентът на централата Димитрина Къндева разкри, че от идната година правилникът в спорта ще бъде заменен, което ще наложи да се създадат нови композиции.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР