Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал. Той

...
Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал. Той
Коментари Харесай

Почина бащата на Чоко и Боко - аниматорът Румен Петков

Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е умрял. Той беше прочут като основателят на първия български говорещ анимационен филм " Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко ", както и на комиксите в сп. " Дъга ".
Петков е притежател е на " Златна палма " от кинофестивала в Кан от 1985 година за " Женитба ", който режисира със Слав Бакалов.
В началото на 90-те години напуща България, с цел да продължи кариерата си в Съединени американски щати. Там той работи по планове на " Юнивърсъл " и " Картуун нетуър ", като е режисирал епизоди на " Лабораторията на Декстър ", " Джони Браво ", " Уди Кълвача ", " Кау енд чикен ", " Пауър паф гърлс ". Други негови филми са " Алтернатива ", " Архипелаг ", " Мodus Vivendi ", " Маймуни ", " Дъгата " и " Планетата на съкровищата " - първият български пълнометражен анимационен филм.
Петков е притежател и на " Гран при " от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 преподава в Калифорнийски университет за изкуствата (CalArts), основан през 1960 година от Уолт Дисни.
Петков постоянно вярваше, че Америка е страната на неограничените благоприятни условия и че когато един българин бъде подложен в вярната среда, показва труд и гений.
" Контрастът е голям и забележим в България. Гледам цените тук, високи са съпоставени със стандарта. Не съм експерт, само че ми се желае да виждам по-висок стандарт. И повече усмихнати българи. Ние сме надарен народ, има красиви младежи - просто би трябвало да върви в вярната посока тази страна ", бе споделил в изявление пред Дарик Петков.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР