Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи

...
Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е починал, съобщи
Коментари Харесай

Почина режисьорът и аниматор, създател на "Чоко и Боко" - Румен Петков

Българският режисьор на анимационни филми Румен Петков е умрял, заяви за " Дневник " Надежда Славова - негова ученичка, сътрудник и близка. Петков е притежател е на " Златна палма " от кинофестивала в Кан от 1985 година за " Женитба ", който режисира със Слав Бакалов.

Създател е на първия български говорещ анимационен филм " Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко ", комиксите в сп. " Дъга ". В началото на 90-те години напуща България, с цел да продължи кариерата си в Съединени американски щати. Там той работи по планове на " Юнивърсъл " и " Картуун нетуър ", като е режисирал епизоди на " Лабораторията на Декстър ", " Джони Браво ", " Уди Кълвача ", " Кау енд чикен ", " Пауър паф гърлс ". Други негови филми са " Алтернатива ", " Архипелаг ", " Мodus Vivendi ", " Маймуни ", " Дъгата " и " Планетата на съкровищата " - първият български пълнометражен анимационен филм.

Петков е притежател и на " Гран при " от Международния фестивал за анимация в Отава, Канада. От 1998 преподава в Калифорнийски университет за изкуствата (CalArts), основан през 1960 година от Уолт Дисни.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР