Българският работник в сектор Земеделие е най-бедният на Балканите, като

...
Българският работник в сектор Земеделие е най-бедният на Балканите, като
Коментари Харесай

Най-зле и най-добре платените земеделски работници на Балканите

Българският служащ в бранш " Земеделие " е най-бедният на Балканите, като получава приблизително по 419 евро.

След него са единствено земеделските служащи в Македония, където те вземат по 401 евро. За съпоставяне в Хърватия заплатите за подобен тип труд са приблизително 926 евро. В Босна междинното заплащане е 632 евро, в Черна гора - 771 евро.

Най-богатите аграрни служащи живеят в Словения, където получават по 1346 евро. Близо до нас е единствено Сърбия, където заплащането е 463 евро.

Тези данни уточни президентът на КНСБ Пламен на Международна конференция за заплащането в бранша. В полемиките вземат участие 17 представители на разнообразни синдикати от 6 страни, измежду които Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина.

На всеки лев спомагателна добавена стойност в бранш " Селско стопанство ", служащият получава едвам 30 стотинки към заплатата си, пък посочи пред участниците в конференцията икономистът в КНСБ Любослав Костов.

Според Института по обществени и синдикални проучвания (ИССИ) към организацията в хранителната индустрия разноските за един час труд са 4,16 лева Като % от общите разноски на активността това съставлява едвам 8,1 на 100.

Пак по данни на ИССИ разликата в заплащането на труда в България и в останалите страни членки на Европейски Съюз варира от 50 до 80 на 100 за новите и от 3 до 10 пъти за старите, посочиа Любослав Костов.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров у нас се следи деформиране на пазара поради европейските средства, които постъпват в бранш " Земеделие ". От близо 15 милиарда лева, 11 милиарда лева са били ориентирани към зърнопроизводството. Това концентрира големи средства в малко ръце и пречи както на заплащането, по този начин и на развиването на бранша като цяло, съобщи синдикалният водач.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР