Българският президент държа реч пред политически форум на най-високо равнище

...
Българският президент държа реч пред политически форум на най-високо равнище
Коментари Харесай

Продължава сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Българският президент държа тирада пред политически конгрес на най-високо ниво в границите на 74-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Румен Радев оцени фокусирането на интернационалната общественост върху задачите на устойчивото развиване като навременно. В Ню Йорк външните министри от България - вицепремиерът Екатерина Захариева, Хърватия, Румъния и Гърция организираха среща на тематика европейското бъдеще на Западните Балкани.

17-те съществени цели на устойчивото развиване до 2030 година са очевидно акцент, на който тазгодишната сесия на Организация на обединените нации обръща изключително включително и образно внимание. Всеки участник и посетител на организацията може да ги прочете на плочите пред входа на постройката, на специфични пана по алеите и на доста други места на територията на организацията

В речта си по тематиката българският държавен глава акцентира, че напъните за реализиране на смяна до 2030 година и подхванатите ограничения за обществено развиване са основателно ориентирани към сфери като икономическо развиване, обществена единодушие и битка с климатичните промени. По думите ме обаче подкопаването на учредения на правила интернационален ред води до неустойчивост.
Румен Радев - президент: Годишният растеж на разноските за защита е индикативен за това, че средата на сигурност не се усъвършенства, а в това време недоверието нараства. Устойчивото развиване може да бъде реализирано само при съществуването на по-ефективен световен механизъм за сигурност, който предизвиква разговора и многостранната дипломация, които в последно време са изложени на мощен напън.
Трябва да се научим по какъв начин да разчитаме характерните културни кодове на обособените страни, акцентира още президентът.

Това би довело до доста по-добро схващане на социално-политическите процеси и мотивацията на обществата. Това е наложително изискване за развиването на културата на спокойно общуване.

В четиристранна формат на външните министри от България, Гърция, Румъния и Хърватия, основан преди няколко години за общи дейности против мигрантските потоци, първите дипломати на четирите страни подчертаваха в този момент върху значимостта на европейската вероятност за всички страни от Западните Балкани и начало на договарянията с Албания и Северна Македония не по късно от октомври месец.

Екатерина Захариева: Считаме, че би трябвало непременно да стартират договаряния, и двете страни, дори приготвяме декларация от името на четирите министри. България смята, аз смятам, че разделянето на двете страни би било неточност и смятам, че и Албания би трябвало да стартира договаряния тази година октомври месец.
Четиримата министри разискаха и нуждата от незабавни ограничения за обновяване на разговора Белград - Прищина.

Рано тази заран президентът взе участие в световния бизнес конгрес на Майкъл Блумбърг. Официалната му тирада от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации ще бъде на следващия ден към 18 часа българско време.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР