Българският претендент за Европейската младежка награда Карл Велики“ за 2024

...
Българският претендент за Европейската младежка награда Карл Велики“ за 2024
Коментари Харесай

Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ е проектът „Академия за градски пространства“ на Фондация „Колективът“

Българският кандидат за Европейската младежка премия „ Карл Велики “ за 2024 година е планът „ Академия за градски пространства “ на Фондация „ Колективът “.

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за премията „ Карл Велики “ провеждат конкурс за планове, осъществени от и за младежи. Национално жури във всяка страна от Европейски Съюз избира по един план, а по-късно от селектираните 27 плана европейско жури дефинира тримата лауреата на премията.

Проектът „ Академия за градски пространства “ на Фондация „ Колективът “ ще показва България на 17-ото годишно издание на общоевропейския конкурс за премията „ Карл Велики “ за младежи за 2024 година Той има за цел да помогне на младежи, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство, да научат за опциите за осъществяване на хрумвания за интервенция в градската среда.

Българското жури, формирано от членовете на Европейския парламент Радан Кънев (ЕНП), Елена Йончева (С&Д), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и Атанас Радев, представител на Националния юношески конгрес, избра плана за народен победител всред 16 кандидатури от България.

Академия за градски пространства София/Берлин е реформаторски план на фондация „ Колективът “, предопределен за изобретателни младежи, които се интересуват от архитектура, урбанизъм и изкуство. Той ги среща с целия развой по осъществяване на една концепция за интервенция в градска среда, в това число търсене и намиране на съидейници и способи за финансиране. Програмата на академията включва полемики с български и немски лектори и работа на терен. Участниците вършат разбор на градската среда, като набелязват главните групи проблеми и изготвят базов модел за тяхното решение, а по-късно създават хрумвания за интервенция в съответни местоположения. Академията приключва с галерия, провокираща ангажираност и разговор. Проектът адресира неналичието на осведоменост по какъв начин младежите да провеждат и осъществят на процедура своите хрумвания за облагородяване на градското пространство в техния квартал или регион от града.В претекстовете си за номиниране на този план евродепутатът Андрей Слабаков споделя: „ Академия за градски пространства “ употребява креативните благоприятни условия на Новия европейски Баухаус и основава резистентен модел, който към този момент сполучливо е прибавен в няколко страни членки, а с времето ще бъде необятно различим и по света “.

Европейско жури, формирано от двама членове и ръководителя на Европейския парламент, трима представители на Фондацията за интернационалната премия „ Карл Велики “ в Аахен и двама представители на младежкия бранш, ще излъчи спечелилия всред всички планове, отличени от журитата на национално ниво.

Наградата за най-хубав план е 7500 евро, втората премия е 5000 евро, а третата − 2500 евро.

По един представител от всеки от отличените национални планове ще бъде поканен да участва на церемонията по връчване на премиите през май 2024 година в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент.

Припомняме, че фондация „ Колективът “ сложи така наречен Златна арка в центъра на София на площада пред патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ за коледните празници. „ Украсата “ провокира диспути, размишления и насмешки.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР