Българският премиер настоява, че стабилността и мирът на Балканите са

...
Българският премиер настоява, че стабилността и мирът на Балканите са
Коментари Харесай

Борисов: Ако нещо стане на Балканите, Русия веднага ще изпрати изтребители

Българският министър председател упорства, че стабилността и мирът на Балканите " са доста нежни " и че Европейският съюз не трябва да оставя геополитически вакуум. " Ако нещо се случи на Балканите, Русия и Турция, както и Съединени американски щати, няма да се поколебаят да се намесят ", споделя той и прибавя особено че, " Русия без съмнение ще изпрати изтребителите ".

Това споделя изданието Euobserver от София, където в петък сутринта министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с група публицисти в Национални замък на културата.

Описвайки геополитическата обстановка той твърди, че газови планове, " ще имат въздържаща мощ " по отношение на дестабилизация от външни фактори и че " Русия, Европа и Съединени американски щати ще имат дялове тук ".

Той поддържа разширението на Европейския съюз на Балканите, само че и признава, че Европейски Съюз си има " мното строги правила " по въпроса, заради което страните от региона не могат да чакат бърз прогрес.

" Много прочувствен " диалог

" Не съм най-хубавият посланик ", споделя още импозантният български министър председател, добавя изданието, само че от време на време му се постанова да употребява уменията си да управлява българското европредседателство. Той дефинира като триумф одеве завършилата среща на върха, която назовава " прочувствена и значима за Западните Балкани.

Борисов разказва, че " до през вчерашния ден водачите даже не се познаваха доста добре " и че по време на полемиките имало " доста прочувствена " замяна на думи сред френския президент Еманюел Макрон и холандския министър председател Марк Рюте, от една страна, и албанския министър председател Еди Рама, от друга. В диалога били отправени рецензии за това по какъв начин Албания се бори с проведената престъпност и корупцията, заради което е притеснително в този момент да се стартират договаряния със страната за участие.

" Всички споделиха по какъв начин се усещат и бяха доста откровени един към различен ", разказва българският министър председател случилото се. Заключението му е, че " Рама и Рюте си потеглиха с по-добро чувство по какъв начин стоят нещата ".

След като в заключителната декларация се говореше извънредно за съгласуваност и инфраструктура, Борисов споделил пред публицистите през днешния ден, че " желаеме да превърнем Балканите в строителна площадка ".

" Нашата ограда е по-модерна от тази на Орбан "

По мотив напъните на Европейски Съюз на срещата на върха след месец да има прогрес по единната политика за миграцията, Борисов споделя, че са нужни " повече от мислени изречения и метафорично говорене ". Според него България дава образец " без да подвигаме доста звук какво вършим, за разлика от моя сътрудник Орбан ". Нашата гранична ограда " е по-модерна и може би даже по-висока от тази на Орбан ", добавя той. " Демонстрирахме, че когато има политическа воля и добра организация, границата може да се пази добре ", споделя Борисов без да е упоменато от Euobserver подари е загатнал и заслугите на Турция.

В диалога министър председателят отива още по-далеч като дава препоръки на Гърция и Италия. " Ако могат да реализират същите триумфи, подсигурявам ви, че неотложно ще реализираме съглашение по Дъблинския правилник и всички незабавно ще подпишат съглашение ". Той упорства, че Атина и Рим " са длъжни да постъпят по този начин ", тъй като " потокът от имигранти (през двете страни) продължава да тревожи сътрудниците в Европа ".

След това Борисов предлага да се вземе за образец моделът в Съединени американски щати, Канада и Австралия. " Ако подкрепим някои от концепциите, които предложих - за доста стабилен надзор на границата, мисля, че сътрудниците от Вишеградската четворка ще бъдат уверени. " Той споделя, че преди да се съгласят на скица за вътрешно разбъркване на към този момент утвърдени бежанци, " би трябвало да знаем какви са разноските ". " Единственият метод (да има единодушие за реформа) е да се подсигурява, че в никакъв случай няма да се повтори това, което видяхме в предишното. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (239)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР