„Българският премиер е дестабилизиран от разкрития за скрит политически съюз“.

...
„Българският премиер е дестабилизиран от разкрития за скрит политически съюз“.
Коментари Харесай

EURACTIV: Таен политически съюз дестабилизира управлението на Борисов в България

„ Българският министър председател е дестабилизиран от разкрития за прикрит политически съюз “. С това заглавие две издания финансирани от Европейски Съюз разпространяват протичащото се в политическия живот в България в последно време. „ До предходната седмица ГЕРБ отхвърляше да е в неофициална коалиция с Движение за права и свободи, партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Но последните промени в изборния кодекс смъкнаха маските “, написа в коментара.
„ В България европейските избори се преглеждат като тест за премиера Бойко Борисов, в миг когато неговата консервативна партия ГЕРБ има равни шансове в изборите със социалистите. “ Така стартира материалът във финансираното от Европейския парламент издание Euractiv. Статията е препечатана от уеб страницата за самостоятелна европейска публицистика EUelectionsBulgaria.com*.
В България европейските избори се преглеждат като тест за премиера Бойко Борисов. В момента неговата консервативна партия ГЕРБ има равни шансове със социалистите в тези изборите.
Управляващата коалиция в България, която публично се състои от ГЕРБ на Борисов и Обединените патриоти, които са коалиция от три националистически партии, на процедура към този момент не съществува. Постоянните кавги с националистите избутаха консервативната партия на премиера във все по-тесен съюз с Движение за права и свободи, конструкция, представляваща турското малцинство. До предходната седмица ГЕРБ отхвърляше да е в неофициална коалиция с Движение за права и свободи, партията на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Но последните промени в изборния кодекс смъкнаха маските.
Промените в изборния закон провокираха сериозна рецесия на идентичността в ръководещата партия в България тъкмо преди европейските избори, които са през май. Най-голямата опозиционна партия, социалистическата Българска социалистическа партия, съобщи, че напуща Народното събрание, принуждавайки премиера Борисов да възвърне контрола над своята парламентарна група. Това единствено задълбочи политическия безпорядък.
Но по какъв начин се стигна до там? В края на предходната седмица ГЕРБ прокара промени в Избирателния кодекса, които бяха необятно подложени на критика като недемократични. Промените лишават гласоподавателите от опцията да пренаредят показаните от партиите изборни описи и да гласоподават за обособени претенденти. Тази смяна бе по гледище на Движение за права и свободи, която от години се бори против преференциалното гласоподаване, тъй като обърква техните гласоподаватели.
В събота (16 февруари) водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че осъществяването на желанието на Движение за права и свободи е от значително значение за оцеляването на държавното управление. Цветанов е на второ място в йерархията на ГЕРБ след Борисов.

Едно решение, четири неточности
Въпреки всичко това, малко по-късно решението на ГЕРБ се оказа политическа неточност по четири аргументи.
* Първата е, че преференциалното гласоподаване се поддържа от по-голямата част от българския електорат, в това число и този на ГЕРБ.
* Втората е, че този ход е самопризнание, че ГЕРБ зависи от Движение за права и свободи, с цел да остане на власт. Борисов неведнъж е упорствал, че в никакъв случай не е управлявал с партията на Ахмед Доган. Той може да продължи да твърди това след измененията в изборния закон, само че малко хора ще му повярват.
* Третата е, че този ход предава националистическите съдружници на Борисов, които имат официално съдружно съглашение с неговата партия ГЕРБ. Фактът, че ГЕРБ в този момент намерено поддържа най-голямото политическо предпочитание на Движение за права и свободи, разрешава на Обединените патриоти да изоставен ръководещата коалиция, когато това им е комфортно, без да понесе политически вреди.
* Решението на ГЕРБ също е неточност, тъй като въоръжава главната опозиционна партия, социалистическата Българска социалистическа партия. Социалистите неведнъж поставяха под въпрос справедливостта на изборната система, а премахването на преференциалното гласоподаване единствено удостоверява тяхната теза. Всъщност те използваха проблемите с изборния закон, с цел да разгласят, че напущат Народното събрание.

Контрол на вредите
В напъните за надзор на вредите Борисов реши в понеделник да вземе превъзходство над втори яв партията и да поеме контрола над парламентарната група на ГЕРБ.
В трагичен политически поврат, министър-председателят разгласи завръщане към преференциалната система за гласоподаване, макар че законопроектът, който Борисов анулира, преди малко беше признат в Народното събрание. Но това накара законотворците от ГЕРБ да наподобяват слаби и подхраниха изказвания, че те са единствено кукли в ръцете на своя министър председател.
Данаил Кирилов, народен представител от ГЕРБ, който е ръководител на парламентарната комисия по правни въпроси, направи неумел опит да оправи политическия безпорядък в неговата партия. „ Ние сме национална партия. Ние следваме тренда, публичните настроения, без значение от каква част от обществото идват те ”, съобщи Кирилов.
Само преди три години ГЕРБ направи гласуването наложително и ограничи правото на глас за българите, живеещи в чужбина. Българската диаспора стачкува против този ход, принуждавайки Борисов да направи противоположен завой и да анулира тези промени. Пет месеца по-късно второто държавно управление на Борисов падна след загубата на президентските избори.
Сега ГЕРБ е изгубил преимуществото си и е наедно със социалистическата Българска социалистическа партия. Според неотдавнашно изследване на публичното мнение, оповестено от Европейския парламент, разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е единствено 1%.
Признанието на Цветанов, че ГЕРБ е взе участие в неофициален съюз с Движение за права и свободи, може да попречи на Борисов да приключи третия си мандат, без да приканва за предварителни избори. В този подтекст резултатът от европейските избори през май наподобява от ден на ден и повече като основен тест за ръководещата коалиция. Борисов е наясно, че залогът е политическото му бъдеще. Във вторник (19 февруари) ГЕРБ и Обединените патриоти организираха спешна среща, с цел да показват своето единение. Двете страни се споразумяха да засилят дисциплината, с цел да обезпечат парламентарно болшинство и да подсигуряват, че ГЕРБ не би трябвало да разчита на Движение за права и свободи, с цел да одобри законодателство. Някои политически коментатори обаче настояват, че проблемите в обединението не могат да бъдат решени.

Връзките на Движение за права и свободи с бизнеса
Борисов може да се е опарил от партньорството с турската етническа малцинствена партия. Движение за права и свободи в действителност се трансфораха в знак на клиентелизма в политиката, откогато създателят й Ахмед Доган съобщи през 2005 година, че управлява „ клъстерите от компании “.
„ Ако мислите, че опциите ми са по-малки от банкови, тогава нямате същинска визия за капацитета на един политик. През последните 15 години половината от предприемачите, които са над междинното равнище, са сполучливи или с помощта на моята помощ, или на усмивката ми ”, сподели водачът на Движение за права и свободи.
Дори за безпристрастни гласоподаватели това беше самопризнание, че Движение за права и свободи има тесни връзки с огромните бизнес ползи. Оттогава думите на Доган преследват облика на неговата партия, макар че това не трансформира известността на Движение за права и свободи измежду нейния главен електорат - българите с турски генезис. Това също не е попречило и на възхода на Делян Пеевски, народен представител от Движение за права и свободи, мултимилионер и медиен магнат, който има тесни връзки с държавното управление.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР