Българският посланик в Лондон Марин Райков е изпратил писма до

...
Българският посланик в Лондон Марин Райков е изпратил писма до
Коментари Харесай

Българският посланик в Лондон възразява срещу преименуване на парк, наречен на Уилям Гладстон

Българският дипломат в Лондон Марин Райков е изпратил писма до кмета на английската столица Садик Хан и до управата на община Брент във връзка на желанието на общината да преименува парк, носещ името на Уилям Гладстон.

През лятото на 2020 година стартира усилена акция във Англия за унищожаване на монументи, свързани с робството. Малко изненадващо тогава университетът в Ливърпул реши да преименува постройка, носеща името на някогашния министър председател Уилям Гладстон, който е извънредно уважаван в България за това, че съумява да притегли вниманието на света към жестокостите при потушаване на Априлското въстание и даже в Англия се основава придвижване в отбрана на българите.



Причината е налична информация, че Уилям Гладстон е държал в миналото тирада в английския парламент в отбрана на робството, а неговият татко е търгувал с плебеи.

В писмото на дипломат Райков се показва угриженост, че преименуването на парка в Брент визира българската общественост, тъй като Гладстон е едно от дребното имена, които свързват двете народи и сходен ход може даже да накара българите да се почувстват по-нележани и по-слабо представяни в общината. Той акцентира, че изцяло поддържа линията на община Брент да преразгледа имена, свързани с робството, само че е сюрпризиран, че Гладстон, който е народен воин в България, попада в този лист.

Аргументът на посланика е, че Гладстон мъчно може да бъде съден като бранител на робството единствено поради една тирада в Народното събрание на младини.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР