Българският писател Георги Господинов получи номинацията за престижната награда с

...
Българският писател Георги Господинов получи номинацията за престижната награда с
Коментари Харесай

Георги Господинов е първият българин с номинация за награда „Booker“

Българският публицист Георги Господинов получи номинацията за влиятелната премия с романа си „ Времеубежище “.

Наградата от 50 000 паунда се присъжда годишно за разказ или алманах с разкази, написани в началото на какъвто и да е език, преведени на британски и оповестени в Обединеното кралство или Ирландия. Паричната премия се поделя поравно сред създателя и преводача на спечелилата книга.

Списъкът, споделя френската мароканска писателка и ръководител на журито Лейла Слимани, " отбелязва разнообразието и разнородността на литературната продукция през днешния ден ".

В тазгодишния дълъг лист от 13 създатели има три езика - български, каталунски и тамилски - които не са се появявали до момента.

Те избраха дългия лист всред 134 книги, оповестени сред 1 май 2022 година и 30 април 2023 година и показани за премията от издателите.

„ Времеубежище “ от Георги Господинов, преведен от български език от Анджела Родел, споделя за откриването на " клиника за предишното ", която предлага обещаващо лекуване за страдащите от Алцхаймер: всеки етаж възпроизвежда едно десетилетие с най-малки детайлности, пренасяйки пациентите обратно във времето. Патрик Макгинес в " Гардиън " споделя, че книгата " не може да бъде по-навременна ".

Украинският публицист Андрей Курков, който написа художествена литература на съветски език, е включен в късия лист за книгата " Джими Хендрикс онлайн в Лвов ", която излиза в края на април в превод на Рубен Уули.

Норвежкият разказ на Вигдис Хьорт за майка и дете " Майката е мъртва " е преведен от Шарлот Барслунд. Сузи Мезур в " Гардиън " споделя, че романът е: " поглъщащо проучване на вътрешния ужас, което е ненадейно завладяващо ".

Краткият лист от шест книги ще бъде разгласен на Лондонския панаир на книгата на 18 април, а спечелилият ще бъде разгласен на гала в Лондон на 23 май.

Миналогодишният победител беше " Гробница от пясък " от Гетунджали Шри в превод на Дейзи Рокуел. Това е първият разказ, преведен от хинди, който печели премията. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР