Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата Цинклар“

...
Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата Цинклар“
Коментари Харесай

Голяма датска награда за разказите на Господинов

Българският публицист Георги Господинов е тазгодишният притежател на премията „ Цинклар “ за занаятчия на късия роман, връчвана от Асоциацията на датските писатели. Отличието се дава на две години, от 2013 година насам, на международни и датски писатели за приноса им в жанра на описа. С тази премия Господинов се подрежда измежду имена като английския публицист Джулиан Барнс, американските авторки на къса прозаичност Лидия Дейвис и Лори Мур, немската писателка Юдит Херман и други, оповестиха от издателство Жанет 45. 

Носителят на „ Цинклар “ се избира от датско жури, формирано от писатели и критици. Наградата ще се връчи на специфична гала в Копенхаген на 10 септември, последвана от полемика с създателя. Призът е в размер на 100 000 датски крони.
 Продължават музикалните четвъртъци на открита сцена в Кюстендил Продължават музикалните четвъртъци на открита сцена в Кюстендил
През месец август не престават музикалните четвъртъци на открита сцена в Кюстендил. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – К...

В мотивацията на журито се споделя: „ Със своите разкази, оповестени в най-различни контексти, Георги Господинов уголемява границите на това какво може да бъде един роман и по какъв начин може да се опише една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове, неговите разкази се характеризират с необикновен жанров диапазон, който включва натурализъм и фентъзи, метафизичен размисли, престъпна прозаичност, научна фантастика.

Удивителен е и методът, по който историите могат да трансформират ритъма и тона си, да реализират непредвидени обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътешестване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия разум “.

Наградата е самопризнание и за датската преводачка на Господинов Хеле Далгор, превела както сборника с разкази „ Сляпата Вайша “, по този начин и всички романи на българския създател.

Отличието е на името на един от най-обичаните датски и скандинавски писатели Фин Цинклар, който завещава огромна част от наследството си за основаване на премия, популяризираща жанра на късия роман.

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР