Българският патриарх Неофит отправи поздрав по повод празника Рождество на

...
Българският патриарх Неофит отправи поздрав по повод празника Рождество на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отправи поздрав за празника Рождество Богородично

Българският патриарх Неофит насочи привет във връзка празника Рождество на пресвета Богородица, прочут още като Малка Богородица.



Обръщението на патриарха беше оповестено от Светия синод:

" С изобилна и чиста духовна наслада, синовна обич и актуализирана вяра посрещаме и през днешния ден празника на Рождеството на Пресветата и Пречиста наша Владичица Богородица. Радваме се, дружно със светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, на дълго чаканата освен от тях, само че и от целия човешки жанр свидна рожба, отдаваме ѝ цялата си обич и деликатност, тъй като като Божия майка тя е майка и на целия християнски жанр, и още повече се утвърждаваме в християнската вяра. Надежда, че Всеблагият и Всемилостив Бог, Който ни е повикал към живота, в никакъв случай не ни оставя и без Своята отеческа любов и нежна грижа.

С тази светла вяра първи са живели още нашите праотци, в нея са пребъдвали и всички генерации на ветхозаветните праведници, с нея е живяла – постоянно и на всички места – всяка чиста и търсеща Бога душа. С вярата, че нашият живот и битие не са обречени на несъществуване, а че имат своята цел и своя безконечен смисъл, тъй като са пожелани от Бога и са плод от Неговата безпределна обич и дивен промисъл.

Тази непомрачена вяра през днешния ден получава своето първо огромно удостоверение: пред нас е пречистият и пресветъл облик на повитата в пелени Божия отроковица, която се ражда в света, с цел да бъде Божия съработница в реализирането на великата загадка на благочестието (1 Тим. 3:16), която е загадка на богочовечеството „ тайната, умълчавана от безконечни времена “ (Рим. 14:24), тайната на Божията свята воля, която Сам Бог ни откри „ по Своето снизхождение, що бе отпреди положил в Себе Си, в разпореждане осъществяването на времената, с цел да съедини всичко небесно и земно под един глава – Христа " (Еф. 1:9-10).

Пресвета Богородица се ражда в света също като всеки от нас – подвластна на прегрешението, гибелта и тлението. Също като всеки от нас и тя се ражда не за гибел, а за живот, каквато е предвечната Божия воля за всеки човек. И по тази причина живее не за себе си, а за Бога, с цел да пребъде постоянно с Него, Който е Източникът на живота. „ Ти живееше не поради себе си, – написа преподобният наш отец Йоан Дамаскин – тъй като се роди не поради себе си… Ти живееше за Бога, поради Когото влезе в живота, с цел да служиш на спасението на целия свят, с цел да се извърши античната воля на Бога – за Въплъщаването на Словото и за нашето обожение “ (Беседа за Рождество Богородично, 9). Към същото е предназначен и всеки от нас, към същото би трябвало да се стремим и всички ние, тъй като „ Бог е основал индивида за нетление и го е направил облик на Своето постоянно съществуване “ (Прем. Сол. 2:23).

Като знаем и помним всичко това, дано имаме всеки път пред очи живота на Пресвета Богородица. Да живеем, също като нея, не за себе си, а за Бога, а това значи да живеем и за всички тези, с които Бог ни среща непрекъснато в земните ни дни, давайки ни по този метод опцията да подражаваме на Неговата благосклонност и великодушие. Защото когато подражаваме на Бога, с това се и уподобяваме на Него, а това е същинската цел и смисъл на нашия живот.

Тази цел първа от всички доближи и този смисъл първа от всички нас реализира в неговата цялост раждащата се през днешния ден Приснодева Богородица. Като имаме всеки път пред очи живота й, дано непроменяемо пазим нейните религия и вяра, а най-вече от всичко да имаме и непрекъснато да съгряваме в сърцата си неизчерпаемата й нежна обич – към Бога и към индивидите.

По молитвеното покровителство на небесната Всецарица Всемилостивият Бог да милва и избавя всички нас!

Честит и блажен празник! "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР