Българският патриарх Неофит беше благ и смирен старец. Това заяви

...
Българският патриарх Неофит беше благ и смирен старец. Това заяви
Коментари Харесай

Проф. Дилян Николчев: Патриарх Неофит искаше да бъде обединител на църквата

Българският патриарх Неофит беше мил и преклонен дъртак. Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. Дилян Николчев от Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ във връзка кончината на българския патриарх Неофит.

Проф. Николчев напомни, че българският патриарх, без значение кой е той, е предстоятел и седи пред всички митрополити. „ Той съставлява БПЦ пред останалите поместни православни църкви, пред целия православен свят и пред страната. Той е духовният лидер на БПЦ “, съобщи ученият богослов.

По отношение на самата персона на патриарха тази заран се изрекоха доста духовници и държавни чиновници и множеството от казаното за него дава отговор изцяло на истината, означи проф. Николчев.

Според него единствената уязвимост на патриарха беше стремежът му да бъде обединител и умиротворител на църквата и затова той от време на време е работил като неофит.

„ Дядо Неофит действаше като " неофит ", т.е. като новопосветен, новопокръстен. Знаете, че новопокръстените не постоянно имат тази неотстъпчивост да отстояват своите позиции “, сподели университетския учител.

Той даде два образеца за това във външен и вътрешен проект.

По негово време се организира Всеправославен събор през 2016 година в Крит. БПЦ беше първата, която отхвърли да взе участие в този събор , след нея се причислиха Антиохийската, на която напън оказаха управляващите в Дамаск, Руската и Грузинската православни църкви. Тогава доводите на Светия Синод бяха в няколко направления, в това число, че самолетните билети били скъпи. Сами разбирате, че това са безусловно измислени и неоснователни доводи “, акцентира проф. Николчев.

Във вътрешен проект е несвикването на Църковно-народен събор от 2008 година до момента , макар че по правилник се привиква на всеки 4 години. „ Последиците от това несвикване на събора следим безусловно в тези дни – свадите към избора на митрополит на Сливен . Той не съумя да отстои една позиция, която е в унисон с условието на самия правилник, а точно патриархът да съблюдава тъкмо църковния ред “, съобщи богословът.

Той акцентира, че думите му не би трябвало да звучат като рецензия.

„ Познавах от близко патриарх Неофит, разговаряли сме по доста църковно-правни въпроси десетки пъти. Той разбираше когато се нарушава канона или се заобикаля устава на БПЦ. По отношение на несвикването на събора, той показваше единодушие с мен, че би трябвало да се съблюдава устава. В същото време споделяше: „ Какво да се направи. Светият Синод постанова това. Всички митрополити гласоподават, че не би трябвало да се свика събор “. Това е минусът на неговото ръководство, само че във всяко едно друго отношение биха могли да се кажат единствено положителни думи за патриарх Неофит “, безапелационен е проф. Дилян Николчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР