Българският парламент осъмна с монтирани тежки метални врати, но Министерството

...
Българският парламент осъмна с монтирани тежки метални врати, но Министерството
Коментари Харесай

Металните врати в НС са незаконни, махат ги: МК

Българският парламент осъмна с инсталирани тежки железни порти , само че Министерството на културата (MK) към този момент разпореди те да бъдат отстранени. Преградното оборудване е сложено още през уикенда, само че бе видяно едвам с началото на парламентарните диспути в сряда.

В същото време шефът на Народно събрание Никола Минчев от Продължаваме промяната " не помни ” дали е подписвал позволение за новата облага на депутатите.

Металните решетки са в нарушаване на Закона за културното завещание, излиза наяве от отговор на Националния институт за недвижимо културно завещание . Тъй като постройката е със статут на монумент на културата от национално значение, е нужно съгласувателно решение за всевъзможен вид строително-монтажни действия, както по фасадата, по този начин и по интериора, само че такива документи няма.

От Инспекторат за запазване на културното завещание на MK направиха незабавна инспекция по отношение на информациите за осъществена нерегламентирана интервенция по постройката на Народно събрание, която е със статут на недвижима културна полезност от национално значение. Във основа на откритото от инспекторите са формирани Констативен протокол и насилствена административна мярка за унищожаване на нерегламентираните монтажни действия по интериора на постройката.

За нарушаването ще бъде формиран и Акт за административно нарушаване по Закона за културното завещание.Малко преди парламентарният началник Минчев съобщи, че металните порти са инсталирани, като са " спазени всички условия ”, което очевидно се оказа лъжа.

" Железните решетки са сложени по искане на Националната работа по защита (НСО) ”, разгласи в коридорите на Народно събрание той. " Това е по избор на защитата по отношение на януарските събития, когато имаше пробив в сигурността ”, изясни Минчев.

По думите му мярката е поискана за гарантиране " на сигурността на постройката и хората в нея ”.
" Не си припомням да съм подписал, само че ще погледна, с цел да ви уверя дали съм тъкмо аз ", съобщи още шефът на основния законодателен орган в България.

Шефът на Народно събрание уточни още, че не вижда прилика със загражденията по време на кабинета Орешарски. Решетките щели да са употребяват " при потребност ”.

Бившият ръководител на Народно събрание Ива Митева разяснява, че не е виждала придобивката, само че счита, че слагането е трябвало да бъде разисквано на председателския съвет по-рано. По думите й сходен монтаж няма по какъв начин да стане без глобата на парламентарния началник – т.е. Минчев.

" Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Почти като затвор! Демокрацията се брани посредством разговор и демократични процедури. Никога в историята металните загради не са водили до утешение и обединяване. Те са по едно и също време израз и източник само на яд ”, написа във Facebook другият ексшеф на Народно събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия обаче я упрекна в двоен стандарт.
" Караянчева, която скри ГЕРБ от националното неодобрение зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 година, през днешния ден се ядове, че са инсталирани решетъчни порти зад стъклените порти на парадния вход на Народно събрание. Българският парламент е най-достъпният за жители и публицисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови порти не трансформират това ", разяснява той в обществените мрежи.

От Възраждане пък желаеха металните порти да бъдат отстранени още преди мнението на МК, а виновният за слагането им, да се извини.

" Срамно е народните представители да се опасяват от народа си. Всеки български жител би трябвало да знае, че тази постройка е налична и депутатите работят за своя народ ", разгласи депутатът Елена Гунчева, която прочете декларация на партията.

" Аз, когато съм влезнал в политиката, съм приел, че в случай че жителите желаят да ни набият, ще ни набият. Единственият метод е да не даваш претекстове за това ”, разяснява съпредседателят на Демократична България Христо Иванов от парламентарната естрада.

Егор Глазунов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР