Българският национален отбор записа ценна победа над световния шампион Германия

...
Българският национален отбор записа ценна победа над световния шампион Германия
Коментари Харесай

Фамозна победа за България над световния шампион Германия в квалификациите за Евробаскет 2025

Българският народен тим записа скъпа победа над международния първенец Германия с 67:62 (7:19, 21:8, 11:18, 28:17) като хазаин в „ Арена Ботевград “ в мач от втория кръг в група D от квалификациите за Евробаскет 2025.

Успехът бе първи за националите в квалификациите, а Германия от своя страна позволи първа загуба.

В другата среща от групата по-късно през днешния ден Черна гора приема Швеция в Подгорица.



Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да стартират Павлин Иванов, натурализираният гард Коди Милър-Макинтайър, Христо Захариев, Йордан Минчев и Димитър Димитров.

Гостите започнаха по-стабилно и се откъснаха с 8 точки при 12:4 в средата на първата четвърт. Националите направиха няколко несполучливи офанзиви, а 7 следващи точки за Германия усилиха пасива на България до 15 при 4:19. Със съществени старания в отбрана българите лимитираха нападението на съперника, само че без да понижат значително изоставането си и след 10 минути игра резултатът бе 7:19.

Последва чудесно начало на втората четвърт за националите, които означиха 8 следващи точки, скъсявайки дистанцията до 4 - 15:19 в границите на две минути. Два точни наказателни удара и тройка на Христо Захариев донесоха преднина от 20:19 за България при оставащи шест минути и половина до почивката след серия общо от 16:0. Луис Олинде върна 2 точки в коша на домакините откакто бе фаулиран и отново от наказателната линия германците отново поведоха с 23:20.

С панер на Константин Костадинов националите взеха задатък от 24:23, гостите бързо си върнаха водачеството, само че 10 секунди преди края на първото полувреме Коди Милър-Макинтайър означи от далечна отдалеченост за задатък от 28:27 за България и фиксира резултата на почивката.



По-ефективната отбрана през вторите 10 минути разреши на националите да вземат и преимущество при битките, като единствено по-слабата пукотевица за 3 точки не разреши на България да води с по-голяма преднина. Христо Захариев натрупа 10 точки за първото полувреме, а за немския отбор с 9 досега бе Йонас Матисек. Павлин Иванов, който стартира измежду титулярите, игра единствено към 8 минути, очевидно не изцяло възобновен от здравословния проблем, който имаше.

Второто полувреме започва с замяна на водачеството и нито един от двата отбора не успяваше да се откъсне. България записа най-голямата си преднина от 4 точки при 37:33 шест минути след паузата след панер на Венцислав Петков, само че Кристиан Зенгфелдер скоростно върна 2 точки за гостите. При оставащи 2 минути от интервала имаше тъждество при 38:38, само че поредност от 8 точки обезпечи задатък от 45:38 за немските баскетболисти, а третата част завърши при пасив за българите от 39:45.



В началото на четвъртата част националният тим на България се приближи на точка при 44:45 при оставащи осем минути в мача след попадение на Милър-Макинтайър, а Костадинов на два пъти от наказателната линия и Георги Боянов от тройката бяха точки за преднина от 49:45 седем минути преди края. Германия навакса бързо изоставането си и след серия от 5:0 обърна до 50:49, само че с три следващи точки на Коди Милър-Макинтайър съставът на България отново поведе при 52:50, а две минути и половина преди финала на дуела резултатът бе 54:54. Боянов донесе задатък от 56:54 за домакините от наказателната линия, а Христо Захариев вкара тройка за преднина от 5 точки 59:54 при оставащи 75 секунди. Дейвид Крамер осъществя 2 точки за гостите, Милър-Макинтайър върна 2 за България и след нови 2 точки за съперника задатъкът на националите бе 61:58 при оставащи 27.9 секунди. Милър-Макинтайър означи един углавен удар за 62:58. Крамер бе прецизен един път от фаул линията за международните първенци, а Георги Боянов вкара за 65:58, подпечатвайки сензационния триумф на България.



Вторият квалификационен прозорец, в който ще се изиграят мачовете от третия и четвъртия кръг на пресявките, следва през ноември тази година. България ще гостува на Черна гора на 22 ноември, а на 25 ноември ще одобри черногорските национали.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР