Българският национален отбор получи втори, още по-звучен шамар в рамките

...
Българският национален отбор получи втори, още по-звучен шамар в рамките
Коментари Харесай

Тотален резил, икзкопахме дупка на дъното. България-Косово 2:3

Българският народен тим получи втори, още по-звучен пестник в границите на няколко дни, откакто записа втора поредна загуба в квалификациите за Евро 2020. У дома на Националния стадион „ Васил Левски ” Косово трагично надигра селекцията на Красимир Балъков по трагичен метод с 3:2. Срещата мина през два обрата и глухо опълчение от нашите в края на мача, което струваше скъпо.

Загубата ни запрати на дъното във краткотрайното класиране на група А, а с това възможностите ни за класиране на европейски финали наподобяват илюзорни. Косово, въпреки това, остава напълно в играта, завоювайки първата си победа в групата. С 5 точки момчетата на Бернар Шаланд заема третото място, като изостава единствено с една от Чехия, който през днешния ден разруши Черна гора с 3:0. Лидер е Англия с 6 точки, взети в 2 мача.

Срещата в София е следващ извор на съжаления, тъй като отборът ни изпусна самодейността след цялостния поврат, който първи реализира в мача. Милот Рашица даде задатък на съперника в първия четвърт час, само че с голове на Ивелин Попов и Кристиан Димитров " лъвовете " за момент погледнаха към успеха. Много наивна групова неточност разреши на Ведат Мурики да изравни за 2:2 в 64-ата, а във финалните 10-ина минути на терена имаше един отбор и това беше Косово. След серия от пропуски разумното се случи в добавеното време, когато резервата Елбасан Рашани хвърли косоварите в делириум.

Началото на мача беше много равностойно, а първият прецизен шут беше на нашата сметка. Той пристигна в 9-ата минута, когато Галин Иванов се оправи технично с излезлия да го срещне отвън наказателното поле Алити. Бившият състезател на Славия комбинира вдясно с Кирил Десподов, който сподели скорост в наказателното поле и затрудни вратаря с невисок шут в близкия ъгъл.

Още в самото начало на мача косоварите демонстрираха, че ще натъртват на офанзивите по крилата и таман по този начин стана откриващото попадение. В 14-ата минута десният бек Мергим Войвода се включи в предни позиции и на пръв взор центрирането му не изглеждаше чак толкоз проблематично. Топката мина високо над единтсвения централен нападател на гостите Мурики и изчистването трябваше да бъде лесна задача за Страхил Попов. Бранителят ни не беше смутен от никого, като взе странното решение да изрита топката с пета. Така единствено я подари на звездата Милот Рашица в пеналта, а футболистът на Вердер осъществя с компактен шут в долния десен ъгъл – 0:1.

В 16-ата минута нашият отбор можеше да отвърне доста бързо на получения удар. Футболистите на Бернар Шаланд изгубиха кълбото в личната си половина, а Неделев бързо подаде извеждащ пас за Десподов. Нападателят на Каляри нахлу в наказателното поле, където с финт смъкна на тревата Алити, но тъкмо преди да стреля Халими долетя с доста прецизен шпагат.

След тази обстановка последва един дълъг интервал от мача, в който отборът ни нямаше ясна концепция по какъв начин да пробие плътно играещия противник. В същото време гостите проведоха не една и две рискови контраатаки. В 34-ата минута Мурики бе оставен без настойчивост в наказателното поле и единствено крачка не му стигна да засече центриране на Рашица. Три по-късно Берсант Целина тества рефлексите на Ники Михайлов с компактен шут от към 20-21 метра.

Някак срещу логиката на мача „ трикольорите ” се върнаха в играта 2 минути преди паузата. Мергим Войвода, левият бек на Косово, загуби топката в личната си половина, а Галин Иванов незабавно се устреми с дрибъл във вътрешността. Бившият състезател на Славия беше повален с нарушаване, но реферът Кристоферсен видя чудесна опция за авантаж, тъй като Ивелин Попов пое кълбото. Тъкмо това решение на съдията се оказа основно – капитанът ни решително напредна към дъгата и с мощен изстрел откри горния ляв ъгъл макар намесата на вратаря Мурич – 1:1.

На почивката Балъков направи любопитна рокада, като извади по-опитния Васил Божиков за сметка на Кристиан Димитров. Защитата ни още се ориентираше в новия си тип, а косоварите едвам не означиха. Кололи и централният нападател Мурики съумяха да изпълнят майсторско двойно подаване, което разреши на левия защитник да изскочи самичък против Михайлов в пеналта. Вратарят ни добре разчете обстановката в зародиш и с навременно излизане накара противника да чукне топката без избрана посока.

В идващите минути родните национали подложиха противника на доста интензивна преса в неговата половина и това бързо ни даде самодейността. В 55-ата минута посредством статично състояние, пристигнало след следващата ни рискова офанзива, осъществихме цялостен поврат. Отработената композиция сред Тодор Неделев и Кристиан Димитров от ъглов удар се оказа отлично разиграна. Звездата на Ботев Пд центрира отляво, а неговият съотборник на клубно равнище се ускори и отигра с глава тъкмо пред наказателното поле. Изстрелът с глава беше безупречен – 2:1.

Попадението вля нужния подтик в играта ни, но този път беше ред на Косово да вкара ненадейно. В 64-ата минута Кололи реализира набег отляво и центрира в зоната пред вратарското поле. Вратарят ни Николай Михайлов в началото потегли да излиза, след което се отхвърли, а Антон Недялков въобще не скочи с Ведат Мурики, който с подготвеност наказа груповото съмнение – 2:2.

Четири минути по-късно таранът още веднъж порази вратата ни посредством изстрел с глава, засичайки центриране от директен свободен удар. Този път съдиите се намесиха в наша изгода, отчитайки засадата, в която нападателят на Косово беше изпаднал.

Тук някъде импулсът в играта ни се изпари, а промените на Шаланд сработиха доста по-добре. В заключителните 10 минути единствено и само Косово диктуваше събитията, като показва доста по-сериозна прохлада. Мурики и влезлият на промяна Рашани непрестанно тормозеха бранителите ни, с цел да се стигне до 3-ата минута на продължението. Тогава Кололи изпрати следващо центриране от левия фланг, а Иван Горанов въобще не съумя да се опълчи на Рашани. Крилото стреля с глава по диагонала, Михайло докосна топката, без да я отклони от пътя ѝ към мрежата - 2:3 и луда наслада за гостите.

По този метод отборът ни остана с 2 ремита и 2 загуби от първите си 4 мача, а през септември се завръща към евроквалификациите с посещение против абсолютния любимец Англия на " Уембли ". Косово пък приема Чехия вкъщи в основен дуел за челните позиции.

БЪЛГАРИЯ – КОСОВО 2:3

0:1 Милот Рашица 14`

1:1 Ивелин Попов 43`

2:1 Кристиан Димитров 55`

2:2 Ведат Мурики 64`

2:3 Елбасан Рашани 90+3`

България (4-1-4-1): 13. Николай Михайлов – 2. Страхил Попов, 15. Васил Божиков (46` - 5. Кристиан Димитров), 14. Антон Недялков, 20. Иван Горанов – 7. Георги Костадинов – 18. Галин Иванов, 10. Ивелин Попов /к/, 8. Тодор Неделев (70` - 21. Георги Илиев), 9. Кирил Десподов – 19. Исмаил Иса (79` - 17. Цветелин Чунчуков);

Селекционер: Красимир Балъков

Косово (4-2-3-1): 12. Ариянет Мурич – 15. Мергим Войвода (62` - 2. Флорент Хадергьонай), 13. Амир Рахмани /к/, 3. Фидан Алити, 17. Бенямин Кололи – 8. Бесар Халими, 4. Идриз Воца (62` - 6. Анел Рашкай) – 22. Едон Жегрова (76` - 11. Елбасан Рашани), 9. Берсант Целина, 7. Милот Рашица – 18. Ведат Мурики;

Селекционер: Бернар Шаланд

Стадион: „ Васил Левски ” (София)

Главен арбитър: Матс-Кристофер Кристоферсен (Дания) /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР